Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в

...
Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в
Коментари Харесай

97 години от най-големия атентат в историята на България

Атентатът в църквата „ Света Неделя “ е най-големият терористичен акт в историята на България.

Извършен е на 16 април 1925 година - тогава Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия /БКП/, които взривяват покрива на църквата „ Света Неделя “ в София.

Убити са 213 души, а 500 са ранени.

По това време в нея се организира церемонията по погребението на военачалник Константин Георгиев, погубен на 14 април същата година от други дейци на комунистите.

Специалната цел на атентата е да бъде премахнат военният и политическият хайлайф на страната.

Ръководството на Военната организация на Българска комунистическа партия разпорежда осъществяването на атентата на една от „ шесторките “, ръководена от Петър Абаджиев, който през втората половина на януари 1925 година влиза в контакт с клисаря Петър Задгорски.

С негова помощ в продължение на няколко седмици Петър Абаджиев и Асен Павлов внасят на тавана на църквата общо 25 кг експлозив.

Той е инсталиран в един пакет над една от колоните на главния купол, ситуирана при южния вход на постройката.

Експлозивът би трябвало да бъде взривен с бикфордов връв с дължина 15 метра, с което да се даде на атентаторите опция да избягат.

Между взривното устройство и кубето на храма е сложена бутилка със сярна киселина, която да усили поразяващия резултат от гърмежа посредством обособяване на отровни газове.

Планът за атентата планува първо да бъде погубен задоволително почитан човек, чието опело да събере политическия и боен хайлайф в църквата „ Света Неделя “, с цел да може гърмежът да провокира по-голям резултат.

Сред обсъжданите разновидности са шефът на полицията Владимир Начев и членът на управлението на Военния съюз и на Демократическия сговор Кимон Георгиев.

Поради засилената защита на Начев, Военната организация взема решение да избере друга жертва, чието заравяне да послужи като стръв за атентата.

Опелото на военачалник Георгиев е планувано за 16 април, Велики четвъртък. В 7:00 часа сутринта Задгорски пуска на тавана на постройката Никола Петров, който би трябвало по негов знак да провокира детонацията.

Траурното шествие влиза в църквата в 15:00 часа.

Службата се управлява от софийския митрополит Стефан, предстоящ екзарх Стефан.

Първоначално ковчегът е подложен до колоната, която би трябвало да бъде взривена, само че по-късно е изместен по-напред, заради огромния брой хора, пристигнали на церемонията.

Така по случайност най-видните присъстващи са отдалечени от мястото на гърмежа.

Съгласно проекта на атентаторите, когато хората са събрани и службата стартира, Петър Задгорски дава знак на Никола Петров да взриви експлозива, след което двамата напущат постройката.

Това става към 15:20 часа.

Експлозията събаря основния купол на църквата, затрупвайки вътре голям брой хора.

Взривната вълна в затвореното помещение нанася спомагателни провали.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР