Атентатът в Москва е ясен удар и послание към Путин

...
Атентатът в Москва е ясен удар и послание към Путин
Коментари Харесай

Арабист: След атентата Турция и Русия ще влошат отношенията си, Москва пренебрегва заплахата от Изток

„ Атентатът в Москва е явен удар и обръщение към Путин от „ Ислямска страна “, изясни той

Над 130 души бяха убити при терористичните актове в Москва от петък вечер. В началото на март Съединени американски щати и още три страни предизвестиха за вероятни терористични набези в Русия. По-късно съветският президент дефинира предизвестието като опит за всяване на суматоха.

„ Съединени американски щати се изтеглиха от Афганистан, само че оставиха на терен информатори. Путин гледа предизвестието през призмата на войната в Украйна – врагът ни дава информация, с цел да ни изпързаля “, сподели в студиото на „ 120 минути “ по bTV арабистът проф. Владимир Чуков.

„ Има неглижиране от страна на съветските служби от това, което идва от Изтока. Те си мислят, че голямата опасност е НАТО, Украйна, Европа, само че не си дават сметка какво се подгрява. След като „ Ислямска страна “ беше разгромена в Сирия и Ирак, групировката желае да направи халифат в Хорасан. Това е една историческа територия, която обгръща Иран, Афганистан и Централна Азия – Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан. Създателите на тази формация са бивши талибани “, разяснява той.

Според него изборът на мястото на атентата и на атентата не са инцидентни.

„ С големи букви е написано името на Муслим Магомаев – човек, който носи името на исляма. В същото време там има рок концерт. Търсели са символика. Това е явен удар и обръщение към Путин. Те желаят да си възстановят халифата “, подчерта Владимир Чуков.

„ Те сега си затварят очите за нещо, което е доста по-смъртоносно и рисково за Русия. Ако имате нападател от запад – вие имате индивид, който мисли като вас. Има същата координатна система и същите ракети. От изток не водят война по същия метод – това са терористични актове, това са набези над цивилни, всяване на всеобщ боязън. Защо „ Ислямска страна “ удари Москва? Москва в момента е центърът на международните вести. Така влизат в европейските медии, в американските медии и стават водещи и то посредством четирима таджикски маргинали “, добави той.

„ Ще се влошат връзките сред Русия и Турция. Един от нападателите е пристигнал от Турция. Те са имали подготовка. По-рано Владимир Путин отсрочи визитата си в Турция поради доста мощните ислямистки настроения в Дагестан. Следващата Чечения ще бъде Дагестан “, сподели още арабистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР