Атентатът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев разбуни духовете

...
Атентатът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев разбуни духовете
Коментари Харесай

Знаковите убийства на политици и магистрати в началото на демокрацията

Атентатът против кортежа на основния прокурор Иван Гешев разбуни духовете в страната.

След гърмежа нямаше човешки жертви, а единствено материални вреди. Ако върнем лентата обратно, в близкото и далечно минало атентати е имало и против други представители на страната. Някои от тях с съдбовен край.

Бившият министър председател Андрей Луканов беше убит на 2 октомври 1996 година с 4 патрона пред дома му на ул. " Латинка " в София.

В деня на убийството към 9,15-9,20 ч. Луканов излиза от вкъщи си и се насочва към персоналния си автомобил, паркиран на към 15 метра от входа. В колата го чака водачът му. Луканов влиза в автомобила, само че се сеща, че е не запомнил нещо. Излиза от колата, доближава се до домофонната уредба и се пробва да се свърже със брачната половинка си. През това време килърът стреля 4 пъти, от разстояние 1,5-2,5 метра с револвер " Макаров ". Куршум попада в региона на дясното му слепоочие, а други три - в гърба. Експремиерът пада на земята, а килърът изчезва.

В деня на покушението на същото място са открити и захвърлени облекла на хипотетичния палач, с които се е маскирал като друмник. Пистолетът, с който се счита, че е било осъществено убийството, е открит едвам 40 дни по-късно зад нагревател на площадката сред етажите в жилищен блок на прилежащата улица " Димчо Дебелянов ".

Веднага след гибелта на някогашния министър председател в печата се появяват доста версии за претекстовете и организацията на убийството - от нападение на " енергийната мафия " до битови аргументи, напомня " България Днес ".

За убийството са арестувани и наказани Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са анулирани. Счита се, че убийството остава неразкрито до ден сегашен.

На 28 декември 2002 година прокурор Николай Колев беше убит край дома си в София, това се случва на пресечката на ул. " Абоба " с бул. " Пенчо Славейков ". В този миг към гърба му се появява мъж, който открива огън по него с револвер със заглушител. Прокурорът получава в тялото си 10 патрона, един от тях е съдбовен в главата.

Две години преди гибелта си Николай Колев беше прочут като очевиден съперник на основния прокурор Никола Филчев, който го уволни от Върховната административна прокуратура през 2000 година Преди това Колев беше " дясна ръка " на основния прокурор и както самият той е признавал, е бил реализатор на част от неговите наказателни акции. В месеците преди убийството някогашният прокурор беше един от хората, които спомагаха на Едвин Сугарев в набирането на данни против основния прокурор Никола Филчев.

През 2008 година околните на Колев дефинитивно печелят дело против прокуратурата за противозаконен арест, обвиняване и осъществявани претърсвания и изземвания. През 2020 година още веднъж осъждат прокуратурата по дело, водено пред български съд - за обвиняването на Колев като " помощник " в убийството на юрист Надежда Георгиева.

Трупът на младата юристка е открит в мезонет в столичния жк " Стрелбище " на 28 февруари 2000 година - 2 дни след убийството. Надя, както я назовават околните, не е очаквала нападението. Тя протяга ръка да възпламени цигара, когато със размах върху главата й се стоварва удар с тъпата част на сатър. А след това още 8. Тялото е открито във фотьойл в хола на мезонета, увито в одеяло. Срещу него е включен калорифер, с цел да се разложи по-бързо. Жилището е изчистено от следите. Изчезва и чантата на адвокатката, в която се твърди, че е имало документи, джиесем, диктофон, касети със записи и 4000 $.

Близо 15 година за убийството са разследвани и най-после оправдани 3-ма от обкръжението на ямболската адвокатка.

7 души починаха в Сарафово

На 18 юли 2012 година в 17,23 часа на паркинга на бургаското летище в кв. Сарафово е осъществен атентат против три рейса с израелски туристи. Убити са 7 души - един българин, водачът на рейса Мустафа Кьосов (36 г.), 5 израелски туристи и атентаторът. Ранени са други 35 души.

Стамболов е грубо посечен

На 15 юли 1895 година 9-ият министър председател на България Стефан Стамболов е грубо посечен на улицата от Михаил Ставрев-Хальо и други македонстващи, близки до Наум Тюфекчиев. След 3 дни умира от раните си. Повод за убийството му е възмездие за гибелта на Коста Паница - някогашен сподвижник на Стамболов, който със съдействието на Русия прави опит за боен прелом и в следствие е екзекутиран.

Четири година по-рано Стамболов оцелява при атентат, само че умира финансовият министър Христо Белчев, който побягва към входа на Градската градина, където е убит от Димитър Тюфекчиев, който го взема за Стамболов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР