Атанас Скатов не е намерил смъртта си под К2 заради

...
Атанас Скатов не е намерил смъртта си под К2 заради
Коментари Харесай

Ето каква е причината за смъртоносното падане на Скатов

Атанас Скатов не е намерил гибелта си под К2 поради скъсано въже. Това оповестиха пред БНР от непалската организация във връзка появилата се по-рано информация, че случаят с българския планинар е станал поради разкъсване на въже.

Предполага се, че Скатов се е изпуснал и по тази причина е паднал.

Както е известно, безжизненото тяло на Атанас Скатов бе намерено и хеликоптер на пакистанската войска под лагер 3. По-рано стана ясно, че българинът и други негови сътрудници са пробвали да създадат нощно нанагорнище на втория по височина и най-труден връх на планетата. Лошото време обаче обърка проектите им и офанзивата бе прекъсната.

За сложната досегаемост на К2 красноречиво приказва статистиката, която е злокобна. Един от всеки четирима дръзнали да катерят върха не се завръща жив.

Преживе 42-годишният Атанас Скатов бе изкачил 10 осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи независимо и без О2 Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II. Освен това българинът бе първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).В обществените си изяви той постоянно изтъкваше, че е веган, а съществена тематика в диалозите му беше тази за опазването на природата. Сегашната му цел бе зимно нанагорнище на К2. Първото такова бе осъществено през януари тази година, когато общо десетима непалци стъпиха дружно на най-високия връх в Каракорум.

Sadly it is goodbye to the mountaineering gem of Bulgaria Atanas Skatov. He lost his life today while descending from CIII to BC, on Mt K2 (8611 m). SAD!

Photo ©: Atanas Skatov/IG.
— Everest Today (@EverestToday)
Скатов е направил последните си фрагменти на К2 през вчерашния ден по обяд.

04.02.2021 Наско наред дойде в Лагер 3 към 18:30 ч. локално време. Надяваме се прозореца, който е много къс да се резервира. По прогноза на следващия ден към 10:00 ч. се чака вятъра да се усили, заради което офанзивата на върха ще стартира довечера евентуално към 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За страдание разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са незадоволителни като брой, само че за в този момент всичко е наред. В случай, че Наско се свърже с нас ще се опитаме да актуалиризираме информацията с която разполагаме. Кадрите от видеото са направени през днешния ден по обяд от базов лагер на К2, в миг в който огромна част от участниците в експедицията се предвижваха от Лагер 2 към Лагер 3, очевидно във прохладно време. По прогноза се чака вечерта да е спокойна. Успех Наско! С теб сме! Ти можеш! *Skatov team
Публикувахте от в Четвъртък, 4 февруари 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР