АТАНАС КОСТАДИНОВ е завършил две магистратури - философия и социология,

...
АТАНАС КОСТАДИНОВ е завършил две магистратури - философия и социология,
Коментари Харесай

Силистренци заслужават по-достоен живот

АТАНАС КОСТАДИНОВ е приключил две магистратури - философия и социология, в СУ " Св. Климент Охридски ". Докторант е в Института по социология при Българска академия на науките. Има професионален опит като старши аналитик в Центъра за проучване на демокрацията. Специализирал е в стратегия за образование на водачи в Харвардския университет. Бил е зам.-министър на околната среда и водите в две държавни управления - 2005-2009 и 2013-2014г. През 2014 година е президент на Международната комисия за отбрана на река Дунав към Организация на обединените нации. Има опит като управител в региона на социологическите и маркетинговите проучвания и ръководството на капиталови планове. Народен представител в 44-тото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. От 33 години членува в Българска социалистическа партия. Член е на Националния съвет на партията.

- Г-н Костадинов, кои са главните проблеми, които стоят пред жителите на Силистренска област?

- Порочният модел на ръководство през последните 10 години повлече след себе си доста и взаимосвързани проблеми, които доведоха до обедняване и намаляване на стандарта на живот. В голямата си част проблемите на област Силистра се припокриват с проблемите на останалите райони, само че някои от тях имат своя районна специфичност. Силистренци заслужават по-достоен и първокласен живот. Слабо покритие с транспортна мрежа, проблеми с достъпа през зимата, лимитирани публични услуги са единствено някои от проблемите, които понижават или изцяло убиват опцията за свободното напредване на хората. Работната мощ застарява. Равнището на претовареност в региона е най-ниско в Северния централен регион. Заплатите са на едно от последните места в България. Увеличава се безработицата. Качеството на обучение е ниско, то не е обвързано с бизнеса и това води до липса на професионални и готови фрагменти. Областта е на последно място по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Преките задгранични вложения са 10 пъти по-ниски от междинните за страната. Над 91% са дребните и микрофирми, а те не са носители на нововъведения и конкурентоспособност и са с дребен принос към заетостта. Трудности пред бизнеса са неналичието на пазар, нелоялната конкуренция, незадоволителният капитал, неприятната нормативна уредба, неизгодните заеми, лицензионните режими, неналичието на квалифицирана работна ръка и други Естественият приръст е доста невисок - хората понижават заради изселване, застаряване и висока смъртност. Има дефицит на лекари, настоящ проблем е неналичието на КОВИД-зона. Има единствено един ДКЦ, само че и там липсват лекари, а наличните са на междинна възраст към 60 години.

Най-лоши са и индикаторите във връзка с околната среда. Депото в Силистра към момента няма средства за финансиране на построяването на четвърта клетка. Не се оползотворява икономическият капацитет на река Дунав заради липса на съответно законодателство, тъй като досегашната власт приемаше реката единствено като граница, а не като скъп стопански запас.

- Какви ще са целите ви като народен представител в 47-ото Народно заседание?

- През 2014 година имах достойнството да бъда президент на Международната комисия за отбрана на река Дунав към Организация на обединените нации. Боли ме, когато виждам по какъв начин целият й капацитет остава неизползван като източник на биоразнообразие, напояване и възобновима сила, като мощен туристически запас, като транспортни благоприятни условия и връзки с целия свят, като еликсир за културния живот. При съответно законодателство реката ще стане мотор на икономическа интензивност. Ако бъда определен за народен представител, ще предизвиквам законодателни решения в тази посока. Река Дунав може да стане генератор на висок Брутният вътрешен продукт, в случай че й дадем законодателна опция.

Тъжно е, че " газим в злато ", а оставаме небогати заради недалновидността на десетгодишно ръководство, сляпо за безкрайните благоприятни условия, които ни дава реката. Закон за Дунав, насърчаващ вложенията, ще задвижи всички браншове на стопанската система, ще увеличи заетостта и приходите и надлежно - ще усъвършенства демографските индикатори.

- Един от целите на Българска социалистическа партия са чистата природа и чистата вода. Какво включват предложенията на левицата в региона на екологията?

- Наш приоритет като лява партия са екологията и опазването на околната среда. Създаването на условия за стопанска система, щадяща природата и здравето на хората, е една от главните ни цели, а програмата ни за ръководство в бранша формулира съответни задания и ограничения. В програмата на Българска социалистическа партия са планувани административни промени и промени в законодателството, посредством които да решим многочислените екопроблеми. Приоритети са опазването и ръководството на водния запас, запазването и поддържането на здрави и функциониращи екосистеми, ограничение употребата на естествените запаси, борбата със замърсяването и световното стопляне, опазване на местообитанията и дейно ръководство на предпазените зони, възстановяване качеството на въздуха, стабилно ръководство на почвите, обезпечаване на удобна и здравословна градска и витална среда.

- Какви са посланията ви към гласоподавателите от Силистренския район?

- Социологическите изследвания демонстрират фрапантен спад на доверието на хората в партиите и политическата система като цяло. Влошаването на качеството на живот, корупцията на всички равнища на ръководство, инфлацията и рецесиите във всички сфери на публичния живот обърнаха и насочиха гнева на хората против партиите, а гневът, колкото и да е обективен, постоянно е несъизмерим и унищожителен. За жал, недоволството елементарно може да бъде " яхнато " от демагозите. Българска социалистическа партия е партия на над 100 години, претърпяла е възходи и падения, видяла е доста политически палячовци, преборила се е с доста компликации, само че постоянно е оставала прогресивна и обществена, ориентирана към хората, към трудещите се, към най-уязвимите, към слабите и изоставените от страната, към всички, които имат потребност да им бъде подадена ръка.

Моето обръщение към хората е да гласоподават с разсъдък, а не подведени от самохвалковци и политически търговци на доверие. Важното е крепостта на корупцията и порока да падне и измежду руините да поставим здравите основи на естествена, мощна и обществена страна.

- Българска социалистическа партия единствена разгласи ограниченията, които незабавно би трябвало да бъдат решени през първите 100 дни на новия кабинет. Готова ли е левицата да ръководи?

- За разлика от популистката логорея на недорасли политически субекти, които са подготвени да обещаят реки от мляко и мед, единствено с цел да се домогнат до властта, Българска социалистическа партия постоянно е предложила съответни и реалистични решения за излаз от рецесията. Тя не изневери на своята конкретика и поредност и този път, като предложи тези предпочитани ограничения за първите 100 дни ръководство. Партията има доста сериозен интелектуален и управнически капацитет, който не можа да бъде осъществен през последните години на съпротива, а всичките ни, над 200, препоръчани законопроекта не видяха бял свят.

През последните години Българска социалистическа партия имаше и своите вътрешни рецесии и битки, само че излязохме от тях по-силни и сплотени от всеки път.

Нашата страна има специфичност, с която би трябвало да се съобразяваме при използването на подготвени модели. Много от характерностите на западния капитализъм не виреят в български условия и са неразбираеми и непознати на нашата народопсихология. Решенията, които са положителни на Запад, не постоянно са положителни тук. Затова всеки, който бъде предназначен да ръководи, би трябвало да има насъбран опит в България, а в Българска социалистическа партия има доста потвърдили се в нашите условия експерти.

ГЕРБ остави България в дълбока рецесия и за нас оправянето с насъбраните проблеми ще бъде предизвикателство, само че все някой ще би трябвало да одобри това тежко завещание. Във всичките си дейности ще подхождаме с разсъдък и схващане към всеки съответен проблем, с добре премислени и рационални решения.

Управлението не е елементарно и няма да давам обещание на хората стремително решение на всички проблеми, а единствено най-хубавото, на което сме способни, в името на България.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР