Атанас Добрев © Надежда Чипева Още по темата БТК в

...
Атанас Добрев © Надежда Чипева Още по темата БТК в
Коментари Харесай

БТК остава най-големият телеком по приходи

Атанас Добрев

© Надежда Чипева Още по тематиката
БТК в света на ниските лихви

Телекомуникационният оператор контракти банков заем, с който ще погаси облигации за 400 млн. евро
9 мар 2018
Защо Келнер купува " Нова "

Най-богатият чех ще комбинира медиен и телеком бизнес в България и района, който след време може да препродаде
23 фев 2018
" Мобилтел " регистрира втора поредна година на напредък на приходите

Операторът има по-голям оборот от продажба на устройства и закрепени услуги
14 фев 2018 БТК продължава да бъде най-големият телеком в България по доходи и през 2017 година Компанията отбелязва 1.6% растеж на годишните си доходи до 890 млн. лева Това е спад в равнището на растежа по отношение на предходната година, когато операторът означи растеж от 3.2%. Така БТК се подрежда на второ място по напредък измежду трите огромни телекома в България. На първо място е " Мобилтел ", която означи покачване на приходите от 4.7% до 843.2 млн. лева, а " Теленор " е с 1.5% до 675 млн. лева (която предлага единствено мобилни услуги).

Печалбата на компанията преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) се усилва от 311 млн. лева през 2016 година на 319 млн. лева за предходната година, а в проценти от 35 на 36%. Средният месечен доход на консуматор (ARPU) е 11.4 лева за четвъртото тримесечие на 2017 година Това подрежда БТК на второ място по този индикатор след " Теленор " (13.6 лева на потребител) и преди " Мобилтел " (10.75 лева.).

На среща с публицисти изпълнителният шеф на БТК Атанас Добрев означи, че компанията продължава да реинвестира огромна част от облагата си, като през миналата година тя е съумяла да усъвършенства 4G мрежата си. През 2017 година телекомът е вложил 181 млн. лева, от които 73% са фокусирани в развиване и поддържане на мрежова инфраструктура.

По браншове

БТК държи 29% от пазарния дял на мобилни услуги в България, като общият брой мобилни клиенти се намалява от 3.133 млн. през 2016 година до 3.085 млн. клиенти в края на 2017 година От тях 89% са на абонаментен контракт. Операторът също по този начин отбелязва и нарастване в каузи на приходите си от мобилен интернет.

Операторът е водач на пазара на закрепени услуги, като е номер едно във закрепената телефония и закрепен интернет, където има 480 000 клиенти. През 2017 година феновете с платена TV услуга доближават до 446 хиляди души, нарастване с 9% по отношение на 2016 година, което отрежда на компанията третото място на българския пазар. БТК е водач в доставките на интерактивна телевизия (IPTV) с дял от 61%.

Бъдещите проекти

По думите на Атанас Добрев БТК ще продължи да се концентрира върху вложенията за развиване на инфраструктурата и през 2018 година Изпълнителният шеф на телекома отхвърли да разяснява евентуалната продажба на " Теленор " на чешкия предприемач Петр Келнер.

От компанията показаха и някои от проблемите пред бранша. Според БТК и тази година няма да има разпределяне на честотите 700 и 800 MHz, които са заети от Министерството на защитата. Спектърът може да бъдат употребен за 4.5G мрежа, която би разрешила по-високи скорости на мобилния интернет, само че поради политическите разногласията към закупуването на нови самолети към момента няма решение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР