Атанас Атанасов и Кирил Петков влязоха първи в сградата на

...
Атанас Атанасов и Кирил Петков влязоха първи в сградата на
Коментари Харесай

Радев към ПП-ДБ: Конституционната криза, която заложихте, чука на вратата

Атанас Атанасов и Кирил Петков влязоха първи в постройката на президентската институция да вземат втория мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев.

Христо Иванов влезе след тях, а финален пристигна акад. Николай Денков. Това даде мотив за журналистически мнения дали пък няма разкол сред Политическа партия и Демократична България. Тази теза обаче беше неотложно отречена от обединенията.

" В ръката си нося досието с решението на нашата парламентарна група. За мое голямо страдание първият мандат беше провален, тъй като сътрудниците ни не съблюдаваха ангажиментите. Във втория мандат ние предлагаме още веднъж акад. Денков. Дадохме втора опция на ГЕРБ-СДС и да не отиваме към поредност от избори, които за жалост предстоят ", сподели Кирил Петков. " Просто официално връчвам досието с ясното схващане, че тя ще бъде върната ", добави той.

" Вие положихте всички старания България да има държавно управление. Толкова е динамична ситуацията, че всяко решение може да е предпоследно ", обърна се Радев към Денков.

" Можете да употребявате фотосите когато връщам след това мандата ", пошегува се с фотографите Денков. " Ще върна мандата несбъднат, защото в актуалното Народно заседание няма поддръжка нито за управническата стратегия, нито за промените, които бяха в основата на сформирането на това ръководство ", добави той. Денков уточни още, че ГЕРБ-СДС желаят избори и преговорният развой е бил извършен проформа.

Президентът и Кирил Петков влязоха в лек разговор за конституционните промени, които са довели до днешната комплицирана политическа обстановка.

" Как по този начин внезапно госпожа Елена Чернева - Маркова реши да си подаде оставката? Трябваше да има въпроси - за какво, по какъв начин, с какви претекстове, имало ни е напън, за какво не се инициира чуване ", попита Румен Радев. " Ако за вас това са естествени неща, не се изненадвайте, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша изгода ", сподели още президентът.

Кирил Петков се обърна към него с апел да спести 100 милиона на българските жители и изборите да са две в едно. 

" Призовах да не се подхващат недомислени промени в Конституцията и в този момент въпросите са доста повече от отговорите. Вие направихте всичко допустимо пълномощията на президентската институция да бъдат мощно лимитирани ", отвърна Радев. " Не сезирах Конституционен съд за правосъдната промяна, само че за другите промени го сезирах с ясното съображение, че предстоят рецесии ", добави президентът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР