Атакуваните възрастни нерядко са с деменция или проблеми с паметта

...
Коментари Харесай

Британски фирми тормозят възрастните с маркетинг


Атакуваните възрастни нерядко са с деменция или проблеми с паметта и са податливи на внушения (снимка: CC0 Public Domain)

Пет компании, които са създали хиляди нежелани маркетингови позвънявания към „ по-възрастни, уязвими хора “, бяха санкционирани от регулатора на Острова. Сега компаниите би трябвало да платят санкции на обща стойност 405 000 английски лири.

Като част от своите нападателни маркетингови действия компаниите са прозвънявали възрастни хора, с цел да ги убеждават да купят избрани артикули, заяви BBC. Някои от възрастните, получили такива позвънявания, са страдали от деменция, заяви Службата на осведомителните комисари (ICO).

Един от хората, оплакали се пред органа, разказва позвъняването като „ заплашително и принуждаващо “. Друг човек написа, че свекърва му е получила позвъняване, предопределено „ да убеди възрастно уязвимо лице със загуба на паметта в преклонна възраст да подписа ненужна застраховка за съоръжение “. Жената обаче е на години, на които мъчно взема независими решения.
още по темата
Агресивно маркетираните артикули са били най-различни: застрахователни артикули или услуги за бяла техника и други огромни домашен уреди като тв приемници, перални и хладилници. Надзорният орган по дискретност на данните споделя, че фирмите съзнателно се насочват към възрастни хора, купувайки описи с данни и контакти от трети страни.

Доказателствата, събрани от ICO по случаите, водят към убеждението, че фирмите или работят дружно, или употребяват еднакъв маркетингов лист, с цел да таргетират своите „ целеви клиенти “. В резултат на нападателния метод някои възрастни хора са се съгласили на покупки в размер на хиляди лири. Във всички случаи компаниите доста добре знаят, че те нямат потребност от предлаганите им артикули, споделя Службата на комисарите.

„ Това са противозаконни, „ грабителски “ маркетингови позвънявания, ориентирани към някои от най-уязвимите членове на нашето общество и водени само от блян към финансова облага “, изясни Джон Едуардс, комисар по информацията на Обединеното кралство. Той предизвести компаниите, прилагащи сходни тактики, да чакат мощен отговор.

Службата ICO уточни, че продължава да проверява редица други компании за същия проблем. Органът прикани жителите да алармират, в случай че са получавали сходни позвънявания, и да споделят своите опасения. По отношение на санкционираните компании ICO изпрати вести за наложително осъществяване, които изискват от фирмите неотложно да спрат да правят сходни позвънявания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР