Атаката срещу уебстраницата на Народното събрание е била сериозна, обясни

...
Атаката срещу уебстраницата на Народното събрание е била сериозна, обясни
Коментари Харесай

Министърът на е-управление: Атаката срещу сайта на НС е сериозна, източникът се установява

Атаката против уебстраницата на Народното събрание е била сериозна, изясни пред Българска национална телевизия министърът за електронното ръководство Александър Йоловски. Работи се по установяването на източника.

" Това е общоприета офанзива " отвод от услуга ", при която не са налични услугите и самата интернет страница на Народно събрание. Атаката не е била прекомерно огромна, само че когато една институция се избавя независимо, постоянно това е по-тежко, тъй че, в случай че тази офанзива беие ориентирана към други системи на електронното ръководство, тя нямаше да е сполучлива ", съобщи той.

На въпрос дали може да удостовери, че източникът е съветска хакерка група, той отговори, че е изцяло допустимо.

" Но в последна сметка мъчно се ревизират тези неща и резултатът е значим. Не кой нападна, а по какъв начин ще пазиме, тъй че ние ускорено работим с администрацията на Народно събрание за попречване на такива офанзиви в бъдеще ", уточни Йоловски.

През последните 12 месеца са отразени над 80 офанзиви по държавна електронна инфраструктура, изясни той. Последната и най-голяма офанзива е била предишния месец.

" Тя беше офанзива към ресурсите на електронното ръководство, само че защото ние сме се подготвили съответно, планували сме съответния запас и отбрани, и в последна сметка никой не разбра. И това е задачата на киберзащитата, тя съответно да отразява всички офанзиви ", описа министърът на електронното ръководство.

Той добави, че сега се работи с администрацията на Народното събрание, с цел да се подсилят отбраните на уеб страницата. Ще се работи за това електронната ифраструктура и на други държавни инстутиции да минат на отбрана към министерството на електронното ръководство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР