Атаката срещу пристанището в украинския град Одеса поставя под въпрос

...
Атаката срещу пристанището в украинския град Одеса поставя под въпрос
Коментари Харесай

Атаката срещу Одеса поставя под въпрос дали Русия ще спазва сделката за износ на зърно, смятат САЩ и ЕС

Атаката против пристанището в украинския град Одеса слага под въпрос дали Русия ще съблюдава договорката за експорт на зърно . Тази позиция показаха Украйна, Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС).

от събота пристигна ден ден след подписването на на износа на украинско зърно през украинските пристанища на Черно море.

Украинският президент Володимир Зеленски дефинира като “варварство ” офанзивата против пристанището, заяви Би Би Си.

Според Зеленски офанзивата демонстрира, че не може да се разчита на Москва да съблюдава съглашението. Той сподели, че страната му ще направи всичко допустимо да придобие системи за противовъздушна защита, които да пазят инфраструктурата на страната му от такива ракетни удари в бъдеще.

Украйна е измежду най-големите експортьори на храни в света, а украинските пристанища, в това число главният център Одеса, са блокирани от съветския черноморски флот.

Спирането на износа на зърно по време на петмесечната война докара до фрапантно повишаване на цените, а повторното отваряне на украинските пристанища, което съглашението от 22 юли цели да подсигурява, може да предотврати апетит в някои елементи на света. То планува Русия да не организира офанзиви против украински пристанища, до момента в който се товари и изнася зърно.

Само няколко часа след подписването на договорката две ракети “Калибър ” удариха пристанището в Одеса, заяви Южното оперативно командване на украинската войска. Други две ракети бяха свалени от противовъздушната защита на Украйна, се показва още в известието. Според украинските управляващи офанзивата не е предизвикала съществени вреди върху инфраструктурата на пристанището.

До момента Москва не е коментирала офанзивата. Турското държавно управление, което беше медиатор при договорката, сподели, че съветски представители са отрекли отговорност за ударите.

“При нашия контакт с Русия руснаците ни споделиха, че нямат безусловно нищо общо с тази офанзива и че изследват въпроса доста деликатно и в детайли ”, сподели министърът на защитата на Турция Хулуси Акар .

Атаката против пристанището в Одеса беше наказана от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Организация на обединените нации.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен упрекна Русия, че утежнява международната рецесия с храните. По думите му офанзивата против пристанището в Одеса хвърля “сериозно подозрение ” върху уговорката на Русия към съглашението за зърното.

“Русия би трябвало да спре своята експанзия и да извърши напълно уговорките си по контракта, с които тя се съгласи “, сподели Блинкен, представен от Би Би Си.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел сподели, че офанзивата против Одеса е посочила “тоталното неуважение ” на интернационалното право от страна на Русия.

“Поразяването на цел, която е от решаващо значение за износа на зърно, ден след подписването на споразуменията от Истанбул, е изключително неоправдателно “, написа той в Туитър и добави, че Европейски Съюз “категорично осъжда ” офанзивата.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш осъди офанзивата и сподели, че осъществяването на договорката за износа на украинско зърно зърно е неотложно.
 Пожарникари се борят с следствията от офанзивата против пристанището в Одеса от събота. Снимката е на Южното оперативно командване на украинската войска
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР