Атаката с дрон срещу иракския премиер вчера е била извършена

...
Атаката с дрон срещу иракския премиер вчера е била извършена
Коментари Харесай

Подкрепяна от Иран милиция зад атаката срещу премиера на Ирак

Атаката с дрон против иракския министър председател през вчерашния ден е била осъществена от най-малко една подкрепяна от Иран милиция. Това оповестиха иракски чиновници в областта на сигурността и източници, близки до милициите, осведоми " Ройтерс ".

Източниците, които са говорили пред " Ройтерс " при изискване да останат анонимни, са прецизирали, че дроновете и експлозивите, употребявани при нападението, са иранско произвеждане.

Говорител на една паравоенна формация, обвързвана с Иран, е отказал да разяснява офанзивата или кой я е направил. С други подкрепяни от Иран групировки не е могло да се направи връзка за коментар. Иранското държавно управление в Техеран не е дало отговор на настояванията за коментар.

Премиерът Мустафа ал Кадими избяга незасегнат от офанзивата против резиденцията му в иракската столица Багдад, която беше осъществена благодарение на дронове, натоварени с експлозиви.

Двама иракски чиновници по сигурността и трима източника, близки до екстремистките групировки, които Иран поддържа в Ирак, са показали, че офанзивата е осъществена от най-малко една от тези групировки, само че са дали разнообразни оценки кои тъкмо фракции.

Двамата чиновници по сигурността споделиха, че мощните групировки Катаиб Хизбула и Асаиб Ахл ал-Хак са го направили в тандем.

Един източник от милицията сподели, че Катаиб Хизбула е забъркан и че не може да удостовери ролята на Асаиб.

Нито една от тези групи не разяснява незабавно за протокола.

Никоя формация не е поела отговорност за офанзивата, която увеличи напрежението в Ирак няколко седмици след общи избори, оспорвани от подкрепяни от Иран милиции, в това число Катаиб Хизбула и Асаиб.

Политическите партии, които съставляват паравоенни групировки, обвързани с Иран в Народното събрание, претърпяха съкрушителни провали на изборите на 10 октомври, губейки десетки места, които направляваха от няколко години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР