Атаката на Тръмп срещу „мръсотията и развала“ в столицата на нацията е само последната част от личната му вражда с окръг Колумбия

...
ВАШИНГТОН (АП) — Вашингтон никога не е бил особено приятелско
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) — Вашингтон никога не е бил особено приятелско място за Доналд Тръмп. И след като се пледира за невинен по федералните обвинения, че се е опитал да отмени президентските избори през 2020 г., Тръмп бързо показа, че чувството е взаимно.

„Също така беше много тъжно шофирането през Вашингтон, окръг Колумбия, и виждайки мръсотията и разпадането и всички счупени сгради, стени и графитите“, каза той на пистата на националното летище Рейгън във Вирджиния, само на няколко мили. „Това не е мястото, което напуснах. Много е тъжно да го видиш.“

Коментарите на Тръмп предизвикаха известен скептицизъм поради факта, че той всъщност беше на две пресечки от улиците на квартала. Пътят му до и от летището го отведе покрай един от по-големите приюти за бездомни хора в района, но „мръсотията и разложението“ привлякоха някои завъртания на очи от дългогодишните защитници на Вашингтон.

„Той просто говори на върха на главата му и ядосан, че се връща в окръг Колумбия“, каза конгресменът Елинор Холмс Нортън, делегат на Вашингтон без право на глас в Камарата на представителите. „Той видя окръг Колумбия за по-малко от минута.“

Нортън също така посочи, че когато Тръмп за последно е напуснал Вашингтон като президент, централната федерална зона е била по същество милитаризирана зона с масивни огради около Капитолия на САЩ след Тръмп поддръжници превзеха сградата на 6 януари 2021 г.

Честно казано, силно демократическият Вашингтон – макар и като цяло да беше хладнокръвен към всички републикански президенти – беше ясно враждебен към администрацията на Тръмп. Множество членове на кабинета на Тръмп бяха публично наругани от активисти, докато се хранеха в квартални ресторанти. А решението на Тръмп да пропуска почестите на Център Кенеди всяка година обикновено беше облекчение за организаторите, които щяха да се сблъскат с годишни заплахи за бойкот от различни артисти, ако присъстваше.

Тръмп получи малко над 4% от президентските избори гласове в областта през 2016 г. и 5,4% през 2020 г.

Той продължи атаките си срещу града в неделя, призовавайки за федерално превземане на столицата на нацията. В публикация в Truth Social той нарече Вашингтон „мръсен и престъпен срам за нашата нация“ и каза, че няма да може да получи справедлив процес там.

Историята продължава

„Винаги е било Моделът (на Тръмп) за очерняне на района", каза Бо Шуф, изпълнителен директор на D.C. Vote, една от организациите, водещи трудната борба за държавност. „Лесно е да се очернят хора, които нямат глас в правителството."

Републиканците в Конгреса подеха анти-Вашингтонската мантра, както и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, един от претендентите на Тръмп за номинацията на Републиканската партия за президент през 2024 г. Тръмп беше обвинен от голямо жури от жители на Вашингтон, а ДеСантис се присъедини към адвокатите на Тръмп в аргумента, че той не може да получи справедлив съдебен процес във Вашингтон.

„Вашингтон, окръг Колумбия, е „блато“ и е несправедливо да трябва да бъдете съден пред съдебни заседатели, които са съобразителни на манталитета на блатото“, каза ДеСантис в X, платформата, известна преди като Twitter, след обвинението на Тръмп.

Шуф каза, че поведението на Тръмп в четвъртък имитира модела на неговото президентство. „Той не прекара никакво време в окръг Колумбия, когато беше в окръг Колумбия. Прекара го в една от двете сгради, Белия дом и хотела му“, каза Шаф.

Той отбеляза, че „всяка част от земята “, на което Тръмп беше в града, за да се яви в съда, беше под федерален контрол.

По време на бурните четири години на поста на Тръмп, той и местното правителство многократно публично спарингуваха – в тонове, вариращи от закачливи до дълбоко лично. Когато Тръмп издигна идеята за огромен военен парад на 4 юли, пълен с танкове, търкалящи се по улиците, Съветът на окръг Колумбия му се подигра.

Когато през лятото на 2020 г. избухнаха масови протести заради смъртта на Джордж Флойд и по-широка полицейска бруталност и расови проблеми, Тръмп и кметът на Вашингтон Мюриел Баузър се сблъскаха многократно. Тръмп обвини Баузър, че е загубил контрол над нейния град; в крайна сметка той обяви собствено мултиагентско блокиране, което включва нисколетящи хеликоптери, бръмчащи на протестиращи. Баузър отговори, като изписа „Животът на чернокожите има значение“ на улицата с гигантски жълти букви на една пресечка от Белия дом.

След напускането на Тръмп Камарата на представителите, която наскоро беше държана от републиканците, продължи битката с надзора на Камарата и Комитетът по отчетност, който агресивно използва правомощията си, за да проверява по същество новите закони на Вашингтон и да управлява правителството. През март комисията привика Боузър и двама членове на Съвета на окръг Колумбия и ги разисква три часа за нарастващите нива на престъпност в областта.

Шуф каза, че изобразяването на Вашингтон от Тръмп в такива дистопични термини не е задължително да се е разпространило навсякъде републиканската партия. Но се утвърди сред крилото на партията, която държи на Тръмп с най-висока почит.

„Вярвам, че хората, които използват тази тактика, не са многобройни, но са буйни“, каза той. „Реториката е малко по-силна, но тактиката е същата, която сме виждали.“

По време на мартенското изслушване за престъпността във Вашингтон няколко консервативни републиканци говориха за района с термини, които показват доста слабо разбиране на ситуацията на място.

Пред. Лорън Бьобърт от Колорадо многократно пита члена на Съвета на окръг Колумбия Чарлз Алън защо публичното уриниране е законно във Вашингтон; не е.

Представител Гари Палмър от Алабама попита защо 25-годишните обвиняеми във Вашингтон могат да бъдат обвинени като непълнолетни; те не са.

Невъзмутим, Палмър каза на събралото се политическо ръководство във Вашингтон: „Имате скапани училища. Вашите училища не са само фабрики за отпаднали ученици, те са фабрики за затворници.“

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР