Атаката на Русия срещу Украйна, която Китай отказва да осъди

...
Атаката на Русия срещу Украйна, която Китай отказва да осъди
Коментари Харесай

Дипломатически танц на Китай заради атаката на Русия

Атаката на Русия против Украйна , която Китай отхвърля да осъди или даже да назова инвазия, изпрати Пекин в дипломатически танц, с цел да ограничи противоположния удар , до момента в който застава до сътрудник, с който се сближава от ден на ден в съпротива със Запада, написа " Ройтерс ".

Китай неведнъж призоваваше за разговор , като външният министър Ван И сподели на висши европейски чиновници в поредност от телефонни диалози в петък, че Китай почита суверенитета на страните, в това число и на Украйна , само че че опасенията на Русия по отношение на разширението на НАТО на изток би трябвало да бъдат вярно прегледани.

След един диалог сред съветския президент Владимир Путин и китайския му сътрудник Си Дзинпин, Китай съобщи, че Путин е подготвен да взе участие в разговор на " високо равнище " с Украйна и Кремъл по-късно сподели, че Путин е подготвен да изпрати делегация в Минск за диалози с представители на Украйна.

Дипломатическата интродукция с инвазия, съгласно някои дипломати в Пекин е изненада за Китай , който не е споделил на своите жители да изоставен Украйна и който неведнъж упреква Съединените щати, че преувеличават опасността от съветско нахлуване .

Тази седмица Пекин, който настръхва от рецензии за позицията си във връзка с Украйна, няма да приказва непосредствено дали Путин е споделил на Китай, че възнамерява да нахлуе, заявявайки, че Русия като самостоятелна мощ не се нуждае от единодушието на Китай .

Външната политика на Китай се основава на невмешателство в делата на други страни и тя към момента н е е признала претенциите на Русия към Кримския район на Украйна след нейната инвазия през 2014 година

" Първата им реакция да отхвърлят, че е имало инвазия, беше изненадваща за нас ", сподели западен посланик в Пекин, който отхвърли да бъде разпознат, поради чувствителността на въпроса. " Това е цялостно несъгласие с техните дългогодишни позиции за суверенитет, териториална целокупност, невмешателство . "
 Китай се въздържа да назова съветската офанзива против Украйна
Китай се въздържа да назова съветската офанзива против Украйна " инвазия "

Китай зачита суверенитета и неприкосновеността на всяка страна, само че и схваща терзанията на Русия за националната й сигурност

Преди три седмици Путин се срещна със Си часове преди началото на Зимните олимпийски игри в Пекин и те подписаха широкообхватно стратегическо партньорство , ориентирано към противопоставяне на въздействието на Съединени американски щати, и споделиха, че няма да имат " неразрешени " области на съдействие.

Атаката против Украйна, която счита Китай за най-големия си търговски сътрудник с двупосочна търговия на обща стойност 19 милиарда $ и с която имаше сърдечни дипломатически връзки , пристигна дни след края на Олимпийските игри .

" Моето чувство е, че първичният им инстинкт бе да следват ступките след анексията на Крим от 2014 година, която работи за тях сносно, където те съумяха да останат надалеч от битката и да останат на назад във времето ", сподели Хелена Легарда, водещ анализатор в Mercator Institute for China Studies, Германия.

Легарда сподели, че в този момент има повече геополитическа конкуренция, в сравнение с през 2014 година, и повече изпитателни погледи върху Китай .

" Хората следят доста по-внимателно и това " няма да вземаме страна и ще останем на назад във времето " към този момент не е жизнерадостен вид ", сподели тя.
 Две от най-големите държавни банки в Китай няма да финансират покупко-продажби на руснаци
Две от най-големите държавни банки в Китай няма да финансират покупко-продажби на руснаци

Сигнал за смяна на политиката

Отношенията на Пекин със Съединените щати се утежняват от години и дипломатическата му поддръжка за Русия може да форсира спада на връзките със Западна Европа, най-големият експортен пазар на Китай, споделят някои анализатори, въпреки че други считат, че Китай е запазил пространство за маневриране .

" Ние разбираме Русия, само че също по този начин имаме и свои лични съображения ", сподели Ян Ченг, професор в Шанхайския университет за интернационалните проучвания, един от тези, които показаха изненада от офанзивата на Русия.

" Но няма да е нещо, в което връзките ни със Запада няма да бъдат наранени въобще ".

Късно в петък в Ню Йорк Китай се въздържа от гласоподаване по план за резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , която би осъдила нахлуването на Москва в Украйна.

Миналия месец Си означи 30 години връзки с Украйна , приветствайки " задълбочаващото се политическо взаимно доверие " сред тях. У последна е център в самодейността " Един пояс, веднъж ", разтеглена инфраструктура и дипломатическо начинание, което свързва Китай по-близо с Европа.

Кризата в Украйна основава неустановеност за Китай през годината, в която той жадува за непоклатимост, като се чака Си да обезпечи невиждан трети лидерски мандат през есента.

" Това е доста неподходяща обстановка, в която неопитен Китай бе отмъкнат от Русия ", сподели Ву Цян, политически анализатор, основан в Пекин.
 Само Русия блокира в Организация на обединените нации резолюция за Украйна, Китай се въздържа
Само Русия блокира в Организация на обединените нации резолюция за Украйна, Китай се въздържа

Съветът за сигурност не съумя да спре експанзията в Европа, остава генералната асамблея на ООН
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР