Атаката на Иран срещу Израел може да помогне на Москва

...
Атаката на Иран срещу Израел може да помогне на Москва
Коментари Харесай

Какво печели Кремъл от атаката на Иран срещу Израел

Атаката на Иран против Израел може да помогне на Москва във войната ѝ против Украйна. Анализатори имат вяра, че Кремъл няма интерес от огромна война и в Близкия изток, само че ескалацията на напрежение подкрепя пропагандата на Путин. Какво още печели Москва?

В първите часове след невижданата с ракети и дронове, Русия мълчеше. После пристигна първата публична реакция - Министерството на външните работи изрази " крайната угриженост " на Москва от " последната рискова ескалация в района ".

Изразената " угриженост " би могла и да е достоверна - съгласно анализатори пълномащабна война в Близкия изток не би била в полза на съветския президент Владимир Путин . Засега обаче наподобява по-вероятно Кремъл да е въодушевен от развиването, тъй като Путин може да го употребява по няколко метода, множеството от които са директно свързани с войната, която води в Украйна .

" Навлизане на Близкия изток в безпорядък [ като се изключи пълномащабна война) е най-хубавото, което може да се случи на Путин сега ", написа в Х (преди това Туитър) Хана Нот , старши помощник в Програмата за Европа, Русия и Евразия към основания във Вашингтон Център за стратегически и интернационалните проучвания.

Ето за какво.
Отклоняване на вниманието
Ескалация на спор в Близкия изток отклонява вниманието от войната в Украйна в основен миг. Киев е изправен пред съществени провокации на фронта, като обстановката може да се утежни през идващите седмици и месеци. В същото време Русия с нова мощ удря на Украйна и бомбардира градове, в това число Харков и Одеса.

Обявената през октомври 2023 година война на Израел против оповестената от Съединени американски щати, Европейски Съюз и други страни за терористична организация " Хамас " в Ивицата Газа, към този момент усложни световното разбиране на войната в Украйна и обърка напъните на Запада да поддържа Киев в отбраната против съветската инвазия. Новото разпалване на спора в Близкия изток, откакто Иран намерено и непосредствено нападна Израел - може да изостри този проблем за Киев.
 Недостиг на оръжия и жива мощ. Как Украйна се бори да забави съветското нахлуване  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Шанс за предизвикателство
Потенциалните изгоди, които Кремъл може да извлече от нападението на Иран против Израел, са напълно съответни. Москва все по-често показва войната, която води против Украйна към този момент трета година, като част от по-широка борба, в която Русия твърди, че пази себе си и останалия свят от Запада и по-специално от Съединени американски щати.

На този декор нападението на Иран против Израел може да се окаже в помощ на пропагандата на Кремъл и популяризирането на съветския роман за войната в Украйна и конфликта със Запада.

" Сред страните от оста Русия - Иран - Северна Корея - Китай съществува несъмнено чувство, че Западът е измършавял. И [че] американците подхващат политики, с които към този момент не могат да подсигуряват сигурността на съдружниците си ", споделя Игор Семиволос, шеф на Центъра за близкоизточни проучвания в Киев, пред Current Time - рускоезичната мрежа на Свободна Европа (RFE/RL).

В резултат иранската офанзива дава на Русия и на съидейниците ѝ " късмет да провокират този еднополюсен свят, за който Путин, [китайският президент] Си Дзинпин и [иранският висш водач аятолах] Али Хаменей приказваха доста ", споделя Семиволос.

Нестабилността в Близкия изток " отклонява вниманието и ресурсите на Запада от Украйна и източния фланг на НАТО, поражда неустановеност измежду районните съдружници на Съединени американски щати и в допълнение подхранва по-широкото, световно разбиране, че Западът не може да умиротвори района, като по този метод ускорява усещанията за войната в Газа ", съобщи Ноте пред Свободна Европа на 15 април.

Според нея " сходна неустойчивост подхранва световното разбиране, че войната в Украйна е следващата война измежду многото, един проблем измежду голям брой проблеми ", а това е доста скъпо за Кремъл.

Атаката на Иран против Израел на фона на " геройство проблеми " може да размие причините за помощ за Украйна, подкопавайки позицията на последователите на тази поддръжка, че ориста на Запада и света виси на косъм.
Американската помощ за Украйна
Иранската офанзива против Израел в допълнение помрачава вероятностите пред разпределяне на дълго отлаганата американска помощ за Украйна - а за Киев моментът наподобява надали може да бъде по-лош.

Близо шест месеца откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън за първи път предложи пакет, включващ над 60 милиарда $ най-вече военна помощ за нападната от Русия страна, както и помощ за Израел, ръководителят на Камарата на представителите в американския Конгрес, републиканецът Майк Джонсън , уточни в края на март, че ще се опита да обезпечи поддръжка за Украйна през идващите дни или седмици.

Не беше ясно обаче по какъв начин неговото предложение ще се разграничава от законопроекта, който беше признат с двупартийна поддръжка в Сената през февруари, и дали съпротивата на част от Републиканската партия против възобновяване на американските доставки на оръжия за Украйна ще може да бъде преодоляна.

Сега това може би е още по-малко ясно: часове след офанзивата на Иран против Израел на 14 април Джонсън съобщи, че ще се опита да прокара законодателство за помощ за Израел тази седмица. Но наподобява внимаваше да избегне уточнението дали предлагането му ще включва и помощ за Украйна. Така че, макар че Джонсън уточни, че поддържа помощта за Украйна, и макар че законопроектът за помощ на Израел може да се провали самичък по себе си, иранската офанзива може да докара до спомагателни забавяния в Конгреса.
Дисбаланс
Независимо от изхода на разногласията за помощта за Украйна в Съединени американски щати, Путин може да види в иранската офанзива против Израел късмет за увеличение на въздействието на Москва в Близкия изток, където възобновяване на въздействието, фрапантно пресъхнало след разпадането на Съветския съюз, наподобява е значимо за Путин, откогато идва на власт в Кремъл преди четвърт век.

Войната на Русия в Украйна стегна връзките ѝ с Иран, който поддържа Москва като даде бойни дронове и технологията за производството им, само че Путин от години ухажва районните врагове на Иран, в това число Израел и страните от Персийския залив като Саудитска Арабия, като част от напъните си да усили въздействието си в Близкия изток и да понижи въздействието на Съединени американски щати.

Кремъл може би се надява, че макар метода, по който по-резкият завой към Техеран и реакцията на войната сред Израел и " Хамас " са навредили на връзките му с Израел, многостранните връзки на Москва в Близкия изток могат да ѝ обезпечат основна районна роля през идващите месеци или години.

" Тъй като Русия е все по-близък сътрудник на Иран, Кремъл може да реши, че със усилването на ескалацията от страна на Иран, цената на самата Русия за страните от Персийския залив ще се усили - защото те може да гледат на Москва (и Пекин) като на единствените играчи с някакво въздействие върху Техеран, а оттова и като на събеседници, които биха могли да оказват помощ за обуздаването на иранците ", споделя Ноте пред Свободна Европа.

Това е типичен метод за Русия на Путин: да помогне за основаването на проблеми и по-късно да предложи помощ за разрешаването им. Както и по време на нападението на " Хамас " против Израел през октомври и последвалата война в Газа обаче, анализаторите на Русия и района споделят, че Москва не желае тотална война сред Израел и Иран.

" Този сюжет би донесъл обилни опасности за Русия ", споделя Ноте. Той би усложнил военното наличие на Русия в Сирия, а един тежък удар по Иран би могъл да изчерпи част от силите на Москва против Украйна.

Освен това " една пълноценна война съвсем несъмнено би поставила завършек на съветското балансиране в района (колкото и едва да е станало то вече). Тя ще принуди Русия да избере страна ".

Макар че Москва се сближава от ден на ден с Иран и неговите пълномощници, откогато стартира войната си в Украйна, тя споделя, че " сигурно не желае да влезе " напълно " с Иран ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР