Атаката е извършена от 37-годишен мъж, въоръжен с лък и

...
Атаката е извършена от 37-годишен мъж, въоръжен с лък и
Коментари Харесай

Стрелец с лък уби петима души в Норвегия


Атаката е осъществена от 37-годишен мъж, въоръжен с лък и стрели, който умъртви петима души и рани други двама в норвежкия град Конгсберг. Полицията го е задържала. Мотивите за действието към този момент не са изяснени.

Норвежки медии в началото бяха съобщили за минимум четирима убити. Предполагаемият палач е бил арестуван от полицията и в това време му е повдигнато обвиняване. Местният началник на полицията съобщи, че информациите, с които се разполага досега, приказват за действие на индивидуален причинител.

Мотивите се обясняват

Нападението е било осъществено на няколко места в дребния град Конгсберг, на 80 километра югозападно от столицата Осло. Полицията не изключва изцяло съществуването на терористичен претекст, само че няма дефинитивно умозаключение по въпроса, защото арестуваният още не е разпитан. Стрелецът е 37-годишен датчанин, живеещ в Конгсберг.

През нощта от полицията дадоха спомагателни сведения за причинителя, с цел да опровергаят тръгналите из обществените мрежи подправени клюки. От една телевизия даже е било обявено, че преди време причинителят е приел ислямската вяра. Властите не потвърдиха тази информация, също както и това, че става дума за човек с душевен проблеми.

Деянието на Брайвик

Атентатът в Конгсберг пробуди у норвежците травматични мемоари за най-тежкия терористичен удар в новата история на страната, осъществен преди 10 години. На 22 юли 2011 в началото взриви бомба в центъра на Осло, с която умъртви 8 души, а след това простреля общо 69 души на остров Ютьоя. Беше открито, че Брайвик е бил воден от дяснорадикални и ислямофобски претекстове. През 2012 година той получи дългогодишна присъда на отнемане от независимост.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР