Атака в Иран: Нападение с пистолет в Шираз остави най-малко четирима жертви

...
Поне четирима души бяха убити и няколко други бяха ранени
Коментари Харесай

Поне четирима души бяха убити и няколко други бяха ранени при „терористична“ атака в храм в Иранският град Шираз, съобщиха държавните медии в неделя.

Агенция Tasnim каза, че двама въоръжени мъже са се опитали да влязат в светилището Шах Чераг и са открили огън по посетителите.

Един от нападателите е бил арестуван, докато другият е избягал, се добавя.

Шах Черагх беше сцена на друга атака през октомври, поета от Ислямска държава (ИД), когато загинаха 13 души.

Нито една група не е поела веднага отговорност за последната атака.

"Четирима души са били убити, така че далеч след терористична атака от двама въоръжени мъже срещу свещения храм", съобщи официалната иранска информационна агенция IRNA. въоръжените мъже се опитаха да влязат в светилището от вратата на Баб ал-Махди, но бяха посрещнати със „съпротива“ от „силите за защита“.

Свидетели казаха на Fars, че един от въоръжените мъже започнаха да стрелят безразборно, след като бяха изправени пред охраната.

Тасним, друга полуофициална новинарска организация, каза, че най-малко седем души са ранени и магазините в района са затворени. Държавната телевизия каза, че районът на светилището е бил отцепен от силите за сигурност.

Снимки от Тасним показват дупки от куршуми в нещо, което изглежда е решетъчните прозорци на входа на светилище, едно от най-свещените места в Иран.

Храмът включва гробниците на двама сина на седмия шиитски имам Муса ал-Кадхим, които също са братя на осми имам Али ал-Рида.

Иран миналия месец екзекутира двама души, за които се твърди, че са помогнали за извършването на атаката през октомври. Главният герой, идентифициран като афганистански гражданин, беше убит на мястото на нападението.

Трима други обвиняеми бяха осъдени на затвор до 25 години за членство в групировката Ислямска държава.

ИД пое отговорност за предишни атаки в Иран, включително смъртоносните двойни бомбени атентати през 2017 г., които бяха насочени към парламента на страната и гробницата на ислямистите Основателят на републиката, аятолах Рухола Хомейни.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР