Суданската армия уби най-малко 40 души при атака с дрон срещу Хартум

...
Атака с дрон срещу открит пазар на юг от суданската
Коментари Харесай

Атака с дрон срещу открит пазар на юг от суданската столица Хартум уби най-малко 40 души, казаха активисти и медицински работници, както военните и паравоенните сили за бърза поддръжка (RSF) се борят за контрол над страната.

Най-малко 70 други са били ранени при атаката в квартал Майо в Хартум в неделя, според комисии за съпротива и двама здравни работници в университетската болница Башаир, където са били лекувани пострадалите. Много от тях ще изискват ампутации.

Групата публикува кадри в социалните медии, показващи тела, увити в бели чаршафи в открит двор на болницата.

Репортаж от Хартум, Хиба Морган от Ал Джазира каза, че атаката с дрон е извършена от суданската армия.

Тя каза, че не е ясно дали всички жертви са цивилни, но „има остра нужда от медицинска помощ за тези, които са били ранени“.

Безразборните обстрели и въздушните атаки от двете фракции са станали често срещани във войната в Судан, която превърна по-голямата част от Хартум в бойно поле.

Не се вижда край

Според Морган все още няма преговори между RSF и суданската армия след близо пет месеца конфликт.

По време на една от инспекционните си обиколки във военните лагери в цялата страна командващият суданската армия генерал Абдел Фатах ал-Бурхан каза, че армията приветства инициативи, включително форума в Джеда, но няма да допусне „никаква неприемлива намеса“.

„Инициативите са налице... но когато се стигне до реалността на място, няма напредък“, каза Морган, добавяйки, че през последните два месеца не е имало никакви примирия между враждуващите страни, които да дадат малко отдих на хората от Суда.

Судан е разтърсен от насилие от средата на април, когато напрежението между армията на страната, ръководена от ал-Бурхан, и RSF, командвани от генерал Мохамед Хамдан Дагало, прераснаха в открити битки.

Оттогава сблъсъците се разпространиха в няколко части на страната. В по-голямата област на Хартум, която включва градовете Хартум, Омдурман и Северен Хартум (Бахри), войските на RSF са завзели цивилни домове и са ги превърнали в оперативни бази.

Военните отговориха, като бомбардираха жилищни райони, казват правозащитни групи и активисти.

В региона на западен Дарфур – сцена на геноцидна кампания в началото на 2000-те години – конфликтът се е превърнал в етническо насилие, като RSF и съюзническите арабски милиции атакуват етнически африкански групи, според правозащитни групи и ООН.< /p>

Въз основа на данни от август на ООН конфликтът е убил повече от 4000 души. Истинската жертва обаче е почти сигурно много по-висока, казват лекари и активисти.

Броят на вътрешно разселените се е удвоил почти от средата на април, за да достигне най-малко 7,1 милиона души, според агенцията на ООН за бежанците. Други 1,1 милиона са бежанци в съседни страни.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР