Ася Йорданова е вдовица, която мечтае да има деца от

...
Ася Йорданова е вдовица, която мечтае да има деца от
Коментари Харесай

Ася Йорданова, която иска дете от мъртвия си съпруг: Мога да родя 6 бебета

Ася Йорданова е вдовица, която мечтае да има деца от умрелия си брачен партньор. Докато той е жив, те двамата дават единодушието си за започване на инвитро процедура. Внезапната гибел на евентуалния татко трансформира всичко, тъй като здравна разпоредба не разрешава ембрионите да бъдат употребявани при кончината на единия от сътрудниците.

Здравна разпоредба проваля инвитро процедура, като по този метод обрича вдовица да остане без деца.

Към днешна дата Ася чака отговор от Министерството на здравеопазването, където беше образувана работна група по нейния проблем. Ася има шест живи ембриона, които могат да се съхраняват най-вече пет години.

Омбудсманът Мая Манолова също се застъпва за нея и предлага на здравното министерство да се промени Наредба 28.

„ Зная, че в случай че имам дете, мога да го отгледам сама благодарение на моите близки, то ще живее в обич. Засега се боря да имам дете от моя брачен партньор и нямам авариен вариант”, сподели в предаването „ Тази събота” по bTV Ася Йорданова. „ Аз мога да родя 6 деца “, добави тя.

„ От здравна позиция няма да има проблем Аса Йорданова да роди дете от умрелия си брачен партньор, само че според наредбата това е неразрешено, тъй като влиза в колизия с други закони “, разгласи доктор Георги Николов, ръководител на Асоциация по регенеративна медицина и съавтор на Наредба 28. Той подсети, че има оферти за промени в наредбата, само че поради честата промяна на здравни министри всичко стартира изначало и никой от тях не стига до измененията в Наредба 28.

Ако медицински център прескочи наредбата, ще бъде санкциониран от 25 хиляди до 50 хиляди лева

Когато беше заместник-министър на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков се застъпи за нейното право да има дете от умрелия си брачен партньор. Чисто в човешки проект не преставам да застъпвам това виждане, споделя към днешна дата доктор Ненков.

„ Юристите бяха резервирани към смяна на наредбата. Важно е смяната да не отвори врата на недобронамерените хора, юристите могат да кажат кака, работна група би трябвало да измисли интелигентен метод, с цел да се реши този казус”, разяснява доктор Ненков.

Той прикани институциите да дадат някакъв отговор на дамата, даже и негативен, тъй като в този момент тя е във вакуум. На Ася той предложи да мисли и за авариен вид, тъй като при толкоз чести смени на управлението на здравното министерство не се знае дали до пет години разпоредба 28 ще се промени.

За прокурорската инспекция в седем лечебни заведения Мирослав Ненков разяснява, че това би било добра новина, в случай че не е единствено за „ изкарване на парата от свирката”. „ Нека забележим какво ще се случи с тази инспекция, нека не е единствено за веене на знамената “, посочи лекарят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР