ASUS обяви началото на продажбите на флагманската видеокарта ROG Matrix

...
ASUS обяви началото на продажбите на флагманската видеокарта ROG Matrix
Коментари Харесай

Най-скъпата и най-бързата видеокарта в света – ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum за $3200

ASUS разгласи началото на продажбите на флагманската видеокарта ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum. Тази видеокарта не е предопределена за средностатистическия геймър. Нейната цена е $3200, което е два пъти по-скъпо от референтната версия на GeForce RTX 4090. Това е най-скъпата геймърска видеокарта, основана на графичния процесор NVIDIA AD102. Но за какво коства толкоз доста пари?

ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum предлага най-високия заводски овърклок на графичния процесор и е оборудвана с неповторима система с течно изстудяване. Тя включва външен нагревател с 3 вентилатора, огромен меден блок, който има контакт с графичния процесор, чиповете памет и детайлите на подсистемата за зареждане, както и специфична помпа, по-голяма по мярка от тази, употребена в моделите ASUS ROG GeForce RTX 4090 Strix LC.

Размерите на самата видеокарта са 286,5 × 148,3 × 24,5 мм. Тя заема 2,5 разширителни слота в кутията на компютъра. Размерите на радиатора са 400 × 120 × 65 мм.

ASUS е първата компания, която реши да употребява течен метал вместо нормалната термопаста като термичен интерфейс сред охладителната система и графичния чип в геймърската видеокарта от серията GeForce RTX 40. В последна сметка ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum е и най-бързата геймърска видеокарта в света, само че повече за това по-долу.

Трябва да напомним също, че ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum сложи един от последните международни върхове за овърклок на графичен процесор. Той обаче беше осъществен благодарение на течен азот, а не на цялостна охладителна система.

За графичния процесор на ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum още от завода е оповестена впечатляващата периодичност от 2670 MHz, която е със 6% по-висока от бенчмарка, разгласен от NVIDIA за този модел. Максималната консумация на сила на видеокартата е оповестена на 500 W. При предпочитание обаче тя може да бъде увеличена до 600 W, което ще бъде лимитът на нейния 12+4-пинов 12VHPWR захранващ конектор. Струва си да се означи, че някои производители оборудват своите премиум версии на GeForce RTX 4090 с два такива конектора по едно и също време, с цел да избегнат ограничаването на мощността от 600 W. Пример за това са същите видеокарти GeForce RTX 4090 HOF на Galax. Това значи, че ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum към момента има своите ограничавания, когато става въпрос за консумация на сила.

Видеокартата има двойна BIOS система с спокоен и продуктивен режим. Системата за охлаждането ѝ се оправя със задачата си много дейно, което може да се види на скрийншотите по-долу от играта Cyberpunk 2077, работеща в 4K резолюция.

Що се отнася до продуктивността, видеокартата показва най-високите фрагменти в секунда в игри спрямо други версии на GeForce RTX 4090, в това число овърклокнатия модел ROG Strix. В безспорни стойности обаче разликата е единствено няколко FPS в интерес на ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum.

Трябва да прибавим, че ASUS ще пусне специфична версия на тази видеокарта, подписана от самия основен изпълнителен шеф на NVIDIA Дженсън Хуанг. Можете да я видите на заглавната фотография на тази обява. Тази извънредна версия на ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum ще бъде продадена на благотворителен търг на Make-A-Wish Foundation.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР