Астрономите са зърнали това, което може да е неизвестна досега

...
Астрономите са зърнали това, което може да е неизвестна досега
Коментари Харесай

Астероид, прах или нова близка екзопланета?

Астрономите са зърнали това, което може да е незнайна до момента планета, обикаляща една от най-близките до Земята звезди. Изследователите забелязали ярката точка покрай Алфа Кентавър A - една от двойката звезди, които се люшкат една към друга толкоз компактно, че наподобяват като една. Звездите образуват по този начин наречената бинарна система, отдалечена на 4,37 светлинни години. На един хвърлей място - в случай че използваме мащаба на галактическите измерения.
Тъй като условностите в наблюдението са прекалено много, учените назовават откритието си ​​само „ претендент за планета “, съзнавайки, че яркото петънце в тъмнината на космоса може да е доказателство за метеорити, линии прахуляк или напълно прозаично - неочакван бъг в техническото съоръжение.
„ Открихме нещо “, сподели Пит Клупар, основен инженер на програмата, работеща по голям брой галактически планове, финансирани от Юрий Милнер, бизнесмен от Силициевата котловина. „ Това може да е недостатък във високотехнологичното съоръжение, или планета, или метеорити, или прахуляк “ - прецизира той.
Международният екип следи звездата като част от опита „ Новите земи в региона на Алфа Кентавър “, който се организира с поддръжката на Breakthrough Watch. Целта е да бъдат открити и изследвани скалисти планети с размера на Земята към Алфа Кентавър и други близки звезди. За да търсят планети към звездата, астрономите са употребявали Много огромния телескоп (VLT), ръководен от Европейската южна обсерватория. Той се намира на връх Серо Паранал в Чилийските Анди. 
В Nature Communications е разказано по какъв начин инфрачервените наблюдения, траяли 100 часа, през май и юни 2019 година разкриват ярка точка, която учените от екипа не са съумели да обяснят. Ако бъде доказана хипотезата им при по-нататъшни наблюдения, това ще е първият път, в който от Земята е забелязано изображението на екзопланета, кръжаща към близка звезда.
Според Клупар, в случай че това е планета, тя е ще е с размерите на Нептун, среща се в зоната на звездата, където температурите разрешават да се образува течна вода. Тя би трябвало да обикаля звездата си за към 10 години.
Нептун е към четири пъти по-голям от Земята и няма твърда повърхнина. Има ядро ​​с размер на Земята, обхванато от гъста чорба от вода, амоняк и метан и това я прави леко да синее като Уран.Проф. Бет Билер, която учи екзопланети в Института по астрономия към Единбургския университет, съобщи, че откривателите са разкрили „ забавен претендент “, само че дано са внимателни и да не бързат да разгласяват страхотната вест за новата планета.
„ Ще е належащо настрана, без значение от оповестеното проучване, с цел да бъде в действителност доказано това “, сподели тя. „ Ако бъде доказано, това може да е изобретение на праховия диск към звездата или действителна планета. И двата резултата биха били доста забавни. "
Клупар съобщи, че по-късно тази година, екипът още веднъж ще организира наблюдения, с цел да види дали кандидат-планетата се е преместила там, където съгласно прогнозите би трябвало да бъде.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР