Астрономите са надценили риска, че през 2046 г. новооткрит астероид

...
Астрономите са надценили риска, че през 2046 г. новооткрит астероид
Коментари Харесай

Учени преоцениха шансовете астероид да се разбие в Земята на Свети Валентин 2046 г.

Астрономите са надценили риска, че през 2046 година новооткрит метеорит ще се вреже Земята и е кадърен да унищожи цялостен град. Шансовете за подобен скръбен процес се оказали дребни.

В края на февруари тази година чилийската обсерватория разгласи откриването на нов метеорит с диаметър към 50 метра. Той получи названието 2023 DW. Космическият камък бързо притегли вниманието на учените и обществеността: съгласно прогнозите през 2046 година той ще прелети на рисково разстояние до нашата планета и с възможност 1: 432 ще се удари в нейната повърхнина на 14 февруари, Деня на влюбените, или Трифон Зарезан.

Но както оповестява France24.com, Европейската галактическа организация е преизчислила рисковете. Ричард Мойсъл, началник на Службата за съгласуваност на планетарната защита, споделя, че шансът 2023 DW да удари Земята е намалял до 1: 1584 и продължава да се снижава.

Ако метеоритът въпреки всичко се вреже в Земята, конфликтът с него ще наподобява на рухването на Тунгуския астероид, когато били съборени дървета на повърхност от повече от две хиляди километра. С други думи, следствията ще имат районен темперамент и няма да обиден изключително Земята като цяло.

Сред евентуалните места, където 2023 DW би могъл да падне, са Съединени американски щати, Австралия или страните от Югоизточна Азия, само че с възможност от 70 % той ще рухне в Тихия океан. Освен това е допустимо при положение на действителна заплаха метеоритът да бъде отклонен от орбита благодарение на особено изстрелян за него галактически транспортен съд, сходно на DART, който сполучливо удари метеорита Диморф през септември 2022 година

Но с цел да могат земните поданици съществено да обмислят проектите за отклоняване на 2023 DW, вероятността за конфликта му с нашата планета би трябвало да надвишава 1: 100. Дотогава, по думите на Мойсъл, следва да се „ отпуснете, само че да продължите да гледате нагоре ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР