Астрономите предупреждават, че астероид, наречен 2020 TO2, който е малко

...
Астрономите предупреждават, че астероид, наречен 2020 TO2, който е малко
Коментари Харесай

С размерите на самолет: Голям астероид лети към Земята с 46 000 км/ч

Астрономите предизвестяват, че метеорит, наименуван 2020 TO2, който е малко по-малък от аероплан Boeing 737, лети към Земята с огромна скорост, пише Inverse.

Още тази седмица, а точно на 15 октомври, метеорит ще се приближи до Земята, чийто размер се прави оценка в диапазона от 14 до 31 метра. Това е малко по-малко от Boeing 737, който е дълъг 40 метра. Тази близка до Земята галактическа канара, наречена 2020 TO2, се движи с 46 000 км/ч и се планува да не удари Земята.

По време на близкото си прехвръкване край нашата планета метеоритът, който беше открит тъкмо преди 2 години, би трябвало да е на разстояние 644 000 км от Земята. И това е съвсем 2 пъти по-далеч от дистанцията до Луната.

Въпреки че подобен метеорит не може да навреди доста на планетата, даже и да падне на Земята, въпреки всичко е по-добре постоянно да сте готови за сходни събития, споделят учените. Затова специфични системи за следене на НАСА следят такива галактически обекти, които могат да съставляват опасност за Земята.
 Астероид  цялостен екран  Снимка: EarthSky
Астероидът 2020 TO2, който лети още веднъж към Земята 2 години след откриването, принадлежи към класа метеорити, наречени Apollos. Те се въртят към Слънцето сред Венера и Юпитер и пресичат орбитата на Земята. Днес са известни повече от 5 хиляди представители на този клас.

Изглежда, че дистанцията от 644 хиляди километра е доста надалеч, само че по галактически стандарти е доста покрай нашата планета. А траекторията на полета на подобен метеорит може да бъде повлияна от външни галактически фактори, вследствие на което теоретично той може да промени курса си.

Според учените този метеорит няма да се вижда с просто око от Земята и даже благодарение на стандартни телескопи. Може да се следи единствено от най-мощните наземни и галактически обсерватории.
Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР