Астрономите на Европейската южна обсерватория (ESO) обявиха, че са направили

...
Астрономите на Европейската южна обсерватория (ESO) обявиха, че са направили
Коментари Харесай

Учени заснеха новородена планета за пръв път

Астрономите на Европейската южна обсерватория (ESO) оповестиха, че са създали първата фотография на новородена планета, която даже още е в развой на оформяне. Младата планета се оформя към звездата-джудже PDS 70.

За първи път - видяха по какъв начин черна дупка „ изяжда “ звезда

Гигантска черна дупка озадачи астрономите

Учените пресмятат, че звездата е на към 10 млн. години и това я прави много млада за галактическите стандарти. Самата планета, която е кръстена PDS 70b, евентуално е на към 5-6 млн. години.

Ще погълне ли черна дупка Земята (видео)

Анализите демонстрират, че PDS 70b е газов колос с няколко пъти по-голяма маса от тази на Юпитер. Повърхността на планетата е много гореща с температура от към 1000 градуса по Целзий.

Черната точка в центъра на изображението е т.нар коронография - диск, който "скрива " звездата, с цел да може телескопът да следи зоната към нея. Самата планета е по-светлото леке вдясно.

Първоначалните данни за PDS 70b демонстрират, че планетата има атмосфера с облаци. Съставът на планетата е гигантска празнина в центъра.



Снимката е първата порода си, с помощта на новата технология SPHERE на ESO. Тя употребява голям брой техники в метода на наблюдаване на звездите, системите за обработка на данните и спомагателни техники, с цел да може да се виждат сходни слаби индикации за съществуването на планети.

Бурята на Марс обхвана цялата планета

Данните от SPHERE и PDS 70b би трябвало да оказват помощ за по-доброто проучване на процеса на образуване на планети. Макар да не проличава от фотографията, новата планета е на много огромно разстояние от звездата - орбитата ѝ е почти тази на Уран по отношение на Слънцето. Една обиколка към звездата-джудже лишава на младата планета към 118 земни години.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР