Астрономическото лято настъпва у нас в 17:57 часа днес, когато

...
Астрономическото лято настъпва у нас в 17:57 часа днес, когато
Коментари Харесай

Астрономическото лято настъпва у нас в 17:57 часа днес

Астрономическото лято настава у нас в 17:57 часа през днешния ден, когато е и лятното слънцестоене, оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Лятното слънцестоене е денят, през който наблюдаемите точки на изгрева и на залеза очевидно престават да се движат върху линията на хоризонта, след което сменят посоката на придвижването си. Това подхожда на състояние на Слънцето по неговия забележим път върху небесната сфера, което е оптимално отдалечено от небесния екватор.

Слънцето в София изгрява тази заран в 5:49 часа и залязва в 21:06 часа. Продължителността на деня е 15 часа и 17 минути.
 
През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите междинни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август.

Летният сезон стартира с лятното слънцестоене - към 21 юни в Северното полукълбо и към 22 декември в Южното полукълбо, и приключва с есенното равноденствие - към 23 септември в Северното полукълбо и към 22 март в Южното полукълбо.

През деня ще бъде най-вече слънчево, в следобедните часове над Източна България и планинските региони с развиване на купеста облачност. На обособени места, основно в Североизточна България, ще превали временен дъжд. Ще има и гръмотевици. Вятърът ще бъде слаб от северозапад.

Максималните температури ще бъдат сред 28° и 33°, в София 28°-29°

Над Черноморието ще доминира слънчево време, след обяд с купеста и купесто-дъждовна облачност и на обособени места, основно по северното крайбрежие ще превали временен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа бриз.

Максимални температури: 26°-29°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде най-вече слънчево, след обяд с купеста облачност, само че единствено на обособени места ще превали временен дъжд.

Вятърът ще бъде слаб до сдържан от север, само че до края на деня малко ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 22°, на 2000 метра - към 14°.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР