Астрономическата пролет настъпва във вторник (20 март) в 18.15 ч.,

...
Астрономическата пролет настъпва във вторник (20 март) в 18.15 ч.,
Коментари Харесай

Посрещаме пролетта със снежни виелици и поледици

Астрономическата пролет настава във вторник (20 март) в 18.15 ч., само че времето ще е зимно, защото през нощта, с прекосяването на нов средиземноморски циклон, преваляванията от запад ще се засилват.

Жълт сигнален код за снеговалеж и поледици

е разгласен за първия ден от пролетта в 13 области в страната. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен и Добрич, сочи информация в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. В тези области ще вали сняг, ще духа сдържан до мощен запад-северозападен вятър, което ще е причина за формиране на снежни виелици.

С понижението на температурите на доста места в Северна и по високите котловинни полета на Западна България ще завали сняг, в останалата част от страната – дъжд. Вятърът ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили, в Източна България ще е сдържан, краткотрайно и мощен.

По-късно денем от юг-югозапад преваляванията ще стопират и облачността краткотрайно ще се раздра и намалее до слънчево време .

Минималните температури ще са най-вече сред -2 и 3 градуса, в югозападните региони и по Черноморието – до 5-6 градуса; оптималните ще са в необятни граници: от 3 градуса – в Североизточна България, до 15-16 градуса – в крайните южни региони.

Над Черноморието

ще има забележителна облачност, с превалявания от дъжд. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха: ще са 7-13 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода ще бъде 6-7 градуса.

Над планините

ще доминира облачно време, на доста места – с превалявания от сняг, под към 1200 метра – от дъжд. Около обяд от юг-югозапад преваляванията ще стопират, а облачността ще се раздира. Ще духа мощен, по билата – плевел, запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 4, на 2000 метра – към -2 градуса.

И през идващите дни

времето ще остане доста динамично, с условия за превалявания и вятър, изменящ се по посока и скорост. В сряда облачността още веднъж бързо ще се усили. Преваляванията ще са слаби и основно тук-там в Западна България и северните райони; ще са най-вече от дъжд, в крайните северозападни – от сняг. Вятърът краткотрайно ще се обърне от юг-югоизток, ще се усили, изключително в Източна България.

За малко ще се затопли, по-съществено – в източната половина от страната, само че по здрач и през нощта против четвъртък, изначало от северозапад, след това и от североизток, ще нахлува леден въздух.

Ще стартират нови превалявания, които бързо ще обзет цялата страна; има нараснала възможност да бъдат обилни – в Северна България и високите котловинни полета ще вали сняг, в по-голямата част от Горнотракийската равнина – към момента дъжд. В композиция с вятъра от североизток на доста места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР