Астрономи са открили вероятно най-яркия обект във Вселената - квазар

...
Астрономи са открили вероятно най-яркия обект във Вселената - квазар
Коментари Харесай

Най-яркият обект във Вселената – с черна дупка в сърцето, поглъща по „едно слънце” на ден

Астрономи са разкрили евентуално най-яркия обект във Вселената - квазар с черна дупка в сърцето, който пораства толкоз бързо, че гълтам еквивалента на едно слънце дневно, разяснява Асошиейтед прес. 

Рекордният квазар свети 500 трилиона пъти по-ярко от Слънцето. Черната дупка, захранваща този отдалечен обект, е над 17 милиарда пъти по-масивна от централната звезда на Слънчевата система, разяснява пред Nature Astronomy екипът, управителен от австралийски учени. 

На изображенията квазарът може и да наподобява на елементарна точка, само че в визията на учените той е много свирепо място.

Избухването е пристигнало от група от най-малко 7 галактики, които са толкоз близки, че биха се побрали в Млечния път

Въртящият се диск към черната дупка на квазара - светещ завихрящ се газ и друга материя от погълнати звезди, е като галактически вихър.

" Този квазар е най-бурното място във Вселената, което познаваме ", споделя водещият създател Крисчън Улф от Австралийския народен университет.

Европейската южна обсерватория вижда обекта J0529-4351 по време на проучване на небето през 1980 година, като в началото той е считан за звезда, показва Българска телеграфна агенция.

Едва предходната година обектът е разпознат като квазар - извънредно дейното и светещо ядро на вселена. Това е доказано от наблюдения с телескопи в Австралия и пустинята Атакама в Чили.

Той описа и има ли различен живот в Космоса

" Вълнуващото при този квазар е, че той се е криел пред очите ни и преди този момент е бил неправилно систематизиран като звезда ", споделя Приямвада Натараджан от Йейлския университет, който не е взел участие в проучването. 

Тези по-късни наблюдения и компютърно моделиране откриват, че квазарът гълтам еквивалента на 370 слънца годишно - почти по едно дневно. По-нататъшният разбор демонстрира, че масата на черната дупка е 17 до 19 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Необходими са още наблюдения, с цел да се разбере скоростта на растежа ѝ. 

Взривът е бил 10 пъти по-ярък от всеки различен записана до момента

Квазарът се намира на 12 милиарда светлинни години и съществува от ранните дни на Вселената. Една светлинна година се равнява на 9,4 трилиона километра.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР