Астрономи провеждат най-мащабните компютърни симулации от Големия взрив до наши

...
Астрономи провеждат най-мащабните компютърни симулации от Големия взрив до наши
Коментари Харесай

Чрез компютърни симулации астрономи опитват да разберат еволюцията на Вселената

Астрономи организират най-мащабните компютърни симулации от Големия гърмеж до наши дни в опит за схванат по какъв начин се е развивала Вселената. Проектът, наименуван " Фламинго ", пресмята еволюцията на всички съставни елементи на Вселената - елементарна материя, тъмна материя и тъмна сила - в сходство със законите на физиката.

С напредването на симулациите се появяват виртуални галактики и космически купове в елементи.

Съоръжения като галактическия телескоп " Евклид ", изстрелян неотдавна от Европейската галактическа организация, както и " Джеймс Уеб " на НАСА събират данни за галактики, квазари и звезди. Изследователите се надяват, че симулациите ще им разрешат да сравнят виртуалната галактика с наблюденията на действителната, реализирани с новите мощни телескопи.

Това може да помогне на учените да схванат дали общоприетият модел на космологията, употребен за пояснение на еволюцията на Вселената, добре разказва действителността.

" Космологията се намира на кръстопът. Разполагаме с невероятни нови данни от мощни телескопи, някои от които на пръв взор не дават отговор на теоретичните ни упования. Или общоприетият модел на космологията е неправилен, или в данните от наблюденията има леки отклонения ", споделя професор по фундаментална физика в Института по компютърна космология към университета Дърам.

" Нашите свръхпрецизни симулации на Вселената би трябвало да могат да ни дадат отговор на този въпрос ", показва той.

Предишните симулации, които бяха сравнявани с наблюденията на Вселената, се концентрираха върху студената тъмна материя - считана за основен съставен елемент на структурата на Космоса.

Сега обаче астрономите настояват, че въздействието на елементарната материя, която съставлява единствено 16% от цялата материя във Вселената, и на неутриното - дребни частици, които рядко взаимодействат с елементарната материя, също би трябвало да бъдат взети под внимание при опитите за схващане на еволюцията.

" Фламинго " е план на консорциума Virgo за космологични суперкомпютърни симулации. Акронимът значи пълноводни симулации на широкомащабни структури с картографиране на цялото небе за интерпретация на наблюдения от последващо потомство. Финансирането на плана е от Европейския съвет за научни проучвания, научни организации от Англия, Нидерландия и Швейцария.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР