Астрономи откриха първата позната досега междузвездна комета. Тя е засечена

...
Астрономи откриха първата позната досега междузвездна комета. Тя е засечена
Коментари Харесай

Астрономи откриха първата междузвездна комета

Астрономи откриха първата позната до момента междузвездна комета. Тя е засечена от телескопите преди седмица малко откакто е предходна около Земята, оповестява онлайн изданието Sky and Telescope.

Всички други познати на човечеството комети до момента произлизат от Слънчевата система. Обикновено те идват или от Пояса на Кайпер или от Облака на Оорт.

"Розета " изпратила фотография от повърхността на комета

"Филе " даде доказателства, че кометите са галактически лаборатории

Кометата C/2017 U1 обаче има много по-различна история. Тя е открита на 18-ти октомври, дни откакто е предходна на към 37.6 млн. км. от Слънцето. Това е много близко разстояние и е изненадващо, че дребната комета, която с диаметър от към 160 метра, е оживяла. Според астрономите за това е помогнала високата ѝ скорост, като кометата е прелетяла доста бързо около Слънцето и времето не е било задоволително, с цел да се нагрее мощно и да се разпадне.

Космическите задачи през 2016 година - равносметката в фотоси

Последна вяра за роботчето "Филе "

Кометата е предходна около Земята на 14-ти октомври на разстояние от към 24 млн. км. Анализите на астрономите по света демонстрират, че орбитата ѝ най-вероятно идва оттатък Слънчевата система. Кометата е пристигнала почти от региона на съзвездието Лира. Учените обаче към момента не могат да дефинират напълно точната орбита и остава неразбираемо дали кометата се насочва назад към съответна звезда или просто ще бъде привлечена от друга звезда.

Най-вероятно човечеството в никакъв случай няма да разбере. Астрономите предвиждат, че кометата в никакъв случай няма да се върне в Слънчевата система. Тя е навлязла в нея с 26 км. в секунда и в случай че резервира тази скорост, след 10 млн. години ще е единствено на 850 светлинни години от Слънчевата система.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР