Астрономи откриха необичайно голяма планета, обикаляща около малка звезда, разположена

...
Астрономи откриха необичайно голяма планета, обикаляща около малка звезда, разположена
Коментари Харесай

Астрономи откриха планета, която не би трябвало да съществува

Астрономи откриха извънредно огромна планета, обикаляща към дребна звезда, ситуирана на към 280 светлинни години от Земята, заяви.

Неочакваният размер на новооткрития свят, наименуван TOI 5205b, кара учените да го нарекат „ неразрешената планета “.

Приблизително с размера на Юпитер, той е видян от откриватели, употребяващи спътник на НАСА. Юпитер е най-голямата планета в нашата слънчева система, прецизира CNN.

Мисията за лов на планети, стартирала през 2018 година, изследва светлината на най-близките и най-ярки звезди, с цел да открие спадове в тяхната светлина, което допуска, че има планети, обикалящи към тях. Така са открити хиляди евентуални планети.

Екзопланетата обикаля към звезда алено джудже, наречена TOI-5205, която е към 40% от размера и масата на нашето слънце и с температура към 3127 градуса по Целзий, в съпоставяне със междинната за слънцето от 5527 градуса.

Звездата е по-малка, по-хладна и по-червена от нашето слънце. Тези тъмни звезди, открити М джуджета, са едни от най-разпространените във Вселената и през последните години астрономите откриват, че е по-вероятно да имат планети, обикалящи към тях.

Но учените не чакат толкоз дребни звезди да бъдат домакини на толкоз великански планети, което потвърждава проучването на планетарната система TOI-5205. Проучване, описващо констатациите на учените, е оповестено в The Astronomical Journal.

„ Звездата-домакин - TOI-5205, е към четири пъти по-голяма от Юпитер, само че по някакъв метод е съумяла да образува планета с размерите на Юпитер, което е много изненадващо “, споделя създателят на проучването Шубам Канодиа от Института за просвета Карнеги във Вашингтон.

Астрономите откриват няколко газови великански планети, обикалящи към по-стари звезди M джуджета, само че TOI 5205b е първият газов колос, открит към звезда M джудже с ниска маса.

Изследователите съпоставят планетата с грахово зърно, обикалящо към лимон. В нашата слънчева система Юпитер може да се съпостави с грахово зърно, обикалящо към грейпфрут (заместващ нашето слънце).

Когато TOI 5205b пресича орбитата на своята звезда, планетата блокира 7% от нейната светлина.

Откриването на планетарната система провокира разнообразни теории за образуването на планетата. Звездите се образуват от солидни облаци газ и прахуляк в космоса. Остатъчният материал от тях се върти към звездата и основава диск, където се раждат планетите.

„ Съществуването на TOI-5205b уголемява това, което знаем за дисковете, в които се раждат тези планети “, споделя Канодиа.

„ Ако няма задоволително каменист материал, с цел да се образува в началото ядро, дискът се изпарява и не се основава планета газов колос. И въпреки всичко – макар тези премеждия, TOI-5205b се образува.

Въз основа на нашето настоящо схващане за образуването на планета, TOI-5205b не би трябвало да съществува. Затова я дефинираме като „ неразрешена “ планета “, споделя ученият.

Изследователите имат намерение да следят планетата и в бъдеще благодарение на галактическия телескоп James Webb, който може да открие дали TOI-5205b има атмосфера и да разкрие повече от тайните й на формиране.

Наблюденията към този момент загатват за съществуването на повече такива планети, което допуска, че TOI-5205 b – въпреки и несъмнено да е по-различна, не е единствената.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР