Астрономи от университета в Аризона (САЩ) са открили планета, 12

...
Астрономи от университета в Аризона (САЩ) са открили планета, 12
Коментари Харесай

Откриха планета, 12 пъти по-голяма от Юпитер



Астрономи от университета в Аризона (САЩ) са разкрили планета, 12 пъти по-голяма от Юпитер, оповестява The Independent. Небесното тяло се намира на към 20 светлинни години от Земята, а анализът демонстрира, че магнитното му поле е 200 пъти по-силно от това най-голямата планета в Слънчевата система.

Според лекар Мелъди Као галактическият обект е нещо приблизително сред кафяво джудже и несъстояла се звезда, а анализът му ще помогне на учените да опознаят по-добре магнитните процеси, протичащи на планетите и звездите.

Планетата е получила името SIMP J01365663+0933473 и за първи път е видяна през 2016 година благодарение на радиотелескопа Very Large Array в Ню Мексико. Първоначалното астрономите са я класифицирали като кафяво джудже, само че последвалите наблюдения са посочили, че тя е много  по-млада, в сравнение с нормално се приема за тези обекти.

Според учените наблюденията дават учредения за заключението, че обектът не е несъстояла се звезда, а свободно плаваща планета, която не гравитира към звезда.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР