Астрономи от екипа на мисията Gaia се готвят за второто

...
Астрономи от екипа на мисията Gaia се готвят за второто
Коментари Харесай

Мисията Gaia ще предостави данни за 1,6 милиарда звезди

Астрономи от екипа на задачата Gaia се готвят за второто обявяване на данни, събрани от едноименния телескоп, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Според Европейската галактическа организация, данните ще дават подробна информация за към 1,6 милиарда звезди.

След като бе изстрелян през 2013 година, телескопът Gaia работи над основаването на най-големия и най-прецизен тримерен галактически азбучник в историята. В кулминационната точка на 5-годишната си изследователска задача телескопът ще е следил рекордния 1 % от общо 100 милиарда звезди във Вселената.

Gaia ще следи 70 пъти своите над 1 милиард цели, събирайки информация за местоположението и яркостта на всяка от тях. Макар множеството цели да са звезди, Gaia ще събере също данни за планети, кафяви джуджета и комети, както и за звездни явления, като свръхнови и квазари.

Предстоящото обявяване на данни, събрани въз основа на наблюдения сред юли 2014 година и май 2016 година, е планувано за 25 април. Става въпрос за данни за цвета на 1,38 милиарда звезди, радиалната скорост на 7,2 милиона звезди и температурата на повърхността на 161 милиона звезди. Данните ще включват също радиусите и светимостта на 76 милиона звезди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР