Астрономи обявиха, че са открили две от най-мощните черни дупки

...
Астрономи обявиха, че са открили две от най-мощните черни дупки
Коментари Харесай

Астрономи откриха близки до Земята мощни черни дупки

Астрономи оповестиха, че са разкрили две от най-мощните черни дупки до момента. Те са в бинарна система, като са и най-близките засичани до Земята до момента, оповестява CNET.

Добрата вест е, че макар огромната си мощност, черните дупки са на 89 млн. светлинни години разстояние от Земята. Те се намират в галактиката NGC 7727, като са безвредни за нашата планета.

Все отново, това е най-близката двойка свръхмасивни черни дупки, откривана до момента. Предишната беше на 470 млн. светлинни години разстояние. Едната черна дупка е 6 млн. пъти по-тежка от Слънцето, а другата - 154 млн. пъти.

Освен това самите два обекта са рекордно близо един до различен - дистанцията сред тях е 1600 светлинни години. Това е към половината отдалеченост по отношение на предходните рекордьори.

Дистанцията сред тях ще продължава да се смалява, като в един миг двете черни дупки ще се слеят в един великански обект. Предварителните калкулации демонстрират, че това ще стане в границите на идващите 250 млн. години.

Откритието е направено посредством усъвършенстван способ, като учените чакат, че той ще докара до увеличение на познатите черни дупки с 30% единствено в границите на близката Вселена. Астрономите не изключват опция да има черни дупки, които са още по-близо до Земята. За в този момент няма прочут обект, който да е рисково близо.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР