Астрономи идентифицираха най-масивната звездна черна дупка, откривана досега в галактиката

...
Астрономи идентифицираха най-масивната звездна черна дупка, откривана досега в галактиката
Коментари Харесай

Открита е най-масивната звездна черна дупка в нашата галактика

Астрономи идентифицираха най-масивната звездна черна дупка, откривана до момента в галактиката Млечен път. Тази черна дупка е видяна в данните от задачата Gaia на Европейската галактическа организация, тъй като постанова необичайно осцилиращо движение на звездата-компаньон, обикаляща към нея. Данните от " Много огромния телескоп " (VLT - Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория (European Southern Observatory - ESO) и други наземни обсерватории са употребявани за инспекция на масата на черната дупка, наречена Gaia BH3 или в резюме BH3, поставяйки я на внушителните 33 пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Звездните черни дупки се образуват от колапса на солидни звезди, а разпознатите преди този момент в Млечния път са приблизително към 10 пъти по-масивни от Слънцето. Дори идната най-масивна звездна черна дупка, известна в нашата вселена, Cygnus X-1, доближава единствено 21 слънчеви маси, което прави това ново наблюдаване с 33 слънчеви маси извънредно.

Трябва да се означи, че това не е най-масивната черна дупка в нашата галактика - тази купа принадлежи на Стрелец A*, свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път, която има към четири милиона пъти масата на Слънцето. Но Gaia BH3 е най-масивната черна дупка, известна в Млечния път, формирана от колапса на звезда.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР