Астронавтите се връщат след 6 месеца в орбита с мускули

...
Астронавтите се връщат след 6 месеца в орбита с мускули
Коментари Харесай

Месеците в орбита състаряват мускулите

Астронавтите се връщат след 6 месеца в орбита с мускули на 80-годишни старци, оповестиха американски учени, заяви АП.

Робърт Фиц, биолог от университета Маркет акцентира, че загубата на мускулна маса е краткотрайна и след съответните тренировки галактическите пътешественици се възвръщат изцяло.

Но какво ли би станало при спешна обстановка, в която би трябвало да се бяга от аварирал транспортен съд? Как ще работи полуинвалидът на повърхността на Марс, докъдето ще е летял над 200 дни?

Изводите са направени въз основа на биопсии, вземани от американски астронавти, летяли на борда на МКС от 2002 до 2005 година Оказало се, че дейните извършения, с които астронавтите се пазят от мускулна дистрофия не правят задоволително работа и мускулите им атрофират на клетъчно равнище.

Загубата достигала до 40 на 100 от мускулната маса на прасците - най-засегнати от бездействието в безтеглоност. Не пособие и да се напомпаш преди старта - най-вече маса губели тези, които изхвърчали с най-големи мускули.

40-процентното атрофиране означавало, че от орбита се прибирали хора със силата (и походката) на 80-годишни старци.

Един от методите за справяне с това събитие е... астронавтите да ядат повече, ненадейно заключават учените. Особено след наложителните физически извършения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР