Астронавтите от първия екипаж на Спейс Екс в космоса споделиха,

...
Астронавтите от първия екипаж на Спейс Екс в космоса споделиха,
Коментари Харесай

Капсулата на SpaceX звучала като „звяр“ при навлизането в атмосферата

Астронавтите от първия екипаж на " Спейс Екс " в космоса споделиха, че капсулата като че ли " оживяла " и звучала като " звяр " , до момента в който се спускала през атмосферата, преди да падне в Мексиканския залив, заяви Асошиейтед прес.

Два дни откакто се върна от Международната галактическа станция, астронавтът от НАСА Боб Бенкен разказа детайлно противоположния полет до Земята. От " Спейс Екс " подготвили Бенкен и сътрудника му Дъг Хърли с аудио и видеозаписи от предходни приводнявания на астронавти.

" Щом започнахме да навлизаме в атмосферата, " Дракон " като че ли оживя ", сподели Бенкен от галактическия център на НАСА " Джонсън " в Хюстън. " Не звучеше като машина, звучеше като животно, което минава през атмосферата, с всички звуци, които идваха от тласкачите на капсулата и атмосферния звук ", сподели той.
Когато част от корпуса на капсулата паднал, както било планувано, и при отварянето на парашутите, Бенкен усетил нещо като " удар с бейзболна бухалка по задната част на седалката ". Астронавтите изпитали 4,2 пъти силата на земната гравитация при спускането си.

Хърли пък сподели, че е " съвсем без думи " от метода, по който капсулата е работила, както и от протичането на двумесечната задача.

" Спейс Екс " е първата частна компания, която изпрати астронавти в орбита на 30 май от галактическия център " Кенеди " и за пръв път от девет години астронавти се насочиха в космоса от американска територия.

" Едно от нещата, с които се гордеем най-вече, е способността за връщане и това, че успяхме да се приземим безвредно, несъмнено ", сподели Бенкен. За пръв път от 45 години галактическа задача приключва с приводняване.

Една от огромните изненади при приводняването в неделя следобяд е, че над двадесет частни лодки се спускат към капсулата, която падна на към 60 км от брега на Пенсакола. Два кораба на бреговата защита останаха на 16 км от мястото, както бе планувано, само че апелите им към частните лодки да стоят настрани поради своята сигурност, както и тази на астронавтите и избавителните екипи, бяха подценени. Хърли споделя, че с Бенкен не са разбрали, до момента в който са били в капсулата, че ги посреща цяла флотилия.

" Разбираме, че хората желаеха да вземат участие в събитието, само че има и въпроси на сигурността...трябва да се заемем с този въпрос, тъй като отсега нататък не трябва да се случва по този начин ", сподели Хърли.

Отварянето на люка на капсулата бе забавено поради следи от пушек от ракетното гориво към капсулата, а той е отровен за поемане.

Докато чакали в капсулата, астронавтите тествали сателитния телефон на борда и се свързали с контролния център на " Спейс Екс ". От централата обаче ги оставили на изчакване, по тази причина астронавтите позвънили на шефа на полетите в НАСА и по-късно на съпругите си в Хюстън. От НАСА упорствали за тест на сателитния телефон, откакто се открило комплициране в цифрите на номера на сателитния телефон през 2018 година, при анулиран полет на астронавт с съветска ракета, сподели Хърли.

Бенкен споделя, че в този момент е негов ред да поддържа брачната половинка си, астронавтката от НАСА Меган Макартър. Тя ще лети с " Дракон " до МКС напролет на идната година. Двамата дали обещание на шестгодишния си наследник Тео да му вземат куче, откакто Боб се върне от пробния полет на " Спейс Екс ". Кученцето ще е при новите си стопани след две седмици, през това време Тео би трябвало да се приготви за развъждането му. " Иначе ще е мое куче, не негово ", споделя астронавтът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР