Астрофизиците за първи път откриха взрив на свръхнова звезда от

...
Астрофизиците за първи път откриха взрив на свръхнова звезда от
Коментари Харесай

НАСА показа взрив на свръхнова (ВИДЕО)

Астрофизиците за първи път откриха гърмеж на свръхнова звезда от клас II (в спектъра на такова величие участват линии на водород). Откритието е направено благодарение на галактическия телескоп Kepler, предопределен за търсене на екзопланети, а НАСА е показала анимация на събитието.

Изследването е оповестено в сп. Astrophysical Journal, излиза наяве от известие на организацията.

На анимацията е показан аленият свръхгигант KSN 2011d, който е 500 пъти по-голям и 20 000 по-ярък от Слънцето. След като звездата е изчерпала термоядреното си гориво, тя се е разрушила под действието на гравитацията. Този развой се съпровожда от образуването на компактно ядро (неутронна звезда) и изхвърляне на обвивката в околното пространство.

Представената от НАСА анимация се основава на наблюдения, извършени от телескопа Kepler през 2011 година Космическата обсерватория е следила гърмежа на звездата KSN 2011d, ситуирана на разстояние 1,2 милиарда светлинни години от Земята.

Взривът се предшества от повишаване на яркостта на светилото в продължение на 14 дни (от 130 милиона до милиард пъти повече от Слънцето). Самият гърмеж трае към 20 минути.

През 2011 година Kepler е разкрил още един гърмеж на свръхнова. Звездата KSN 2011a, ситуирана на 700 милиона светлинни години от Земята, която е 300 пъти по-голяма от Слънцето. В първия гърмеж, за разлика от втория, гърмежът е представлявал внезапно повишаване на яркостта на звездата. Причина за това може да е била дребната маса на KSN 2011a.

За разкриване на двете събития обсерваторията Kepler е проследила 50 трилиона звезди и 500 галактики за три години. НАСА има намерение да продължи търсенето на свръхнови благодарение на галактическия телескоп в границите на К2 – втория стадий от задачата на Kepler, разяснява Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР