Астрофизици станаха свидетели на изключително рядко и завладяващо явление –

...
Астрофизици станаха свидетели на изключително рядко и завладяващо явление –
Коментари Харесай

Гигантска черна дупка се обади от близка галактика

Астрофизици станаха очевидци на извънредно рядко и завладяващо събитие – те съумяха да видят пробуждането на свърхмасивна черна дупка в центъра на прилежащата вселена NGC 660 в съзвездие Риби. За зрелището учените разказали на годишната среща на Кралското астрономическо общество в Ландъндо.

„ Знаем за съществуването на няколкостотин хиляди галактики, населявани от „ бодърстващи “ черни дупки, чиито джетове – потоци плазма – може да се простират на милиони светлинни години. Но NGC 660 се явява фактически неповторима вселена – за първи път успяхме да забележим по какъв начин се пробуждат такива обекти “, споделя Мегън Арго от Астрофизичния център Джодрел Банк (Великобритания).

Арго и сътрудниците ѝ станали очевидци на това неповторимо събитие с помощта на мощността на най-големия наземен радиотелескоп – 300-метровата „ паница “ на обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.

Арго и сътрудниците ѝ следили съзвездие Риби през 2012 година и забелязали, че яркостта на относително спокойната и тиха вселена NGC 660 повишена стотици пъти за няколко месеца сред сеансите на наблюденията. Това предиздвикало учените да изоставят всички задания и да стартират да я учат с редица наземни телескопи и интерферометрични мрежи през последните три години.

Яркостта на нормалните галактики в оптичния или радиодиапазона нормално не може да се мени толкоз бързо, защото за това се изисква едновременното и внезапно угасване или избликване на стотици хиляди или милиони звезди, което е невероятно.

Когато учените обърнали внимание на центъра на NGC 660, те разбрали за какво се е случило това – свръхмасивната черна дупка почнала да се пробужда, поглъщайки все по-големи размери от газ и прахуляк и „ изплювайки “ част от тях във тип на джетове – нагорещени струи плазма, ускорени до светлинни скорости.

Това изобретение съгласно Арго дава на учените първата опция да проследят по какъв начин ще се движат джетовете, ще ги забавили привличането на галактиката и ще изоставен ли те нейните лимити, излизайки в междугалактичната среда.

„ Нищо на Земята не може да се съпостави с тази сила, която има джетът, напускаш черната дупка. Тъй като той се движи доста бързо, можем да проследим по какъв начин плазмата ще пътешества в идващите години, което ще ни разреши да измерим нейната скорост и сила. Засега не знаем задоволителни ли са те, с цел да преодолее джетът гравитацията “, заключава Арго.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР