Астрофизици от Франция и САЩ са представили първото доказателство, че

...
Астрофизици от Франция и САЩ са представили първото доказателство, че
Коментари Харесай

Млечният път умира и се превръща в зомби

Астрофизици от Франция и Съединени американски щати са показали първото доказателство, че Млечният път е почнал да умира.

Изследването на учените е оповестено в сп. Astronomy & Astrophysics, оповестява New Scientist.

Астрономите са стигнали до извода, че 1,5–2 милиарда години откакто се е формирал дебелият диск на галактиката (преди към 10 милиарда години), скоростта на формиране на звезди в нея се е снижила десетки пъти.

След това раждането на нови светила се е възобновило, само че е протичало с доста по-бавни темпове и е формирало тъничък диск. Учените са стигнали до своите заключения, като анализирали данните от каталога SDSS (Sloan Digital Sky Survey).

Галактиката може да престане да ражда звезди даже когато са ѝ останали ресурси от газ за формиране на нови звезди. Причината за угасването на интензивността на Млечния път съгласно астрономите може да е необикновената динамичност сред тънкия и дебелия диск.

„ Звездообразуването се свежда до борба сред гравитацията и други феномени – да вземем за пример турбулентност “, споделя астрономът Катрин Алатало от обсерваторията Карнеги в Пасадена, която не е взела присъединяване в проучването.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР