Aston Martin обяви, че суперавтомобилът Valhalla ще се възползва в

...
Aston Martin обяви, че суперавтомобилът Valhalla ще се възползва в
Коментари Харесай

6 неща, по които Астон Мартин Валхала прилича на болид от Формула 1

Aston Martin разгласи, че суперавтомобилът Valhalla ще се възползва в забележителна степен от помощта на тима Aston Martin Aramco Cognizant Formula 1 (AMF1). В основата на това партньорство сред колите, предопределени за придвижване по пътищата, и най-големите състезатели е консултантското звено на тима от Формула 1 – Aston Martin Performance Technologies (AMPT)

AMPT се намира в чисто новия съвременен софтуерен кампус на екипа на Aston Martin Aramco Cognizant Formula 1, издигнат в непосредствена непосредственост до известната писта Силвърстоун в Обединеното кралство. Това оборудване е оборудвано с всички най-нови технологии.

Въпреки това Aston твърди, че Valhalla ще се възползва от опита на екипа от Формула 1 в три основни области: Динамика, аеродинамика и материали.

Valhalla може да е първият сериен суперавтомобил със приблизително ситуиран мотор на Aston Martin, само че “кръстосаното опрашване ” сред марките и техните тимове от Формула 1 не е нова идея.

Aston Martin Valkyrie е планиран от Ейдриън Нюи от Red Bull, когато Aston към момента си партнираше с „ летящите бикове “, а Mercedes-AMG в действителност сътвори автомобил, задвижван с мотор от F1, до момента в който голям брой шосейни коли просто са били извършения по маркетинг.

1. Използване на симулатор от Формула 1 за рационализиране на динамичността на шофиране

Естествено, AMF1 ще употребява своите водачи, с цел да подкрепи създаването на своите коли. В прессъобщението на Aston се показва, че Фернандо Алонсо и Ланс Строл ще прибавят „ нова активност към калибрирането на автомобила “. Но присъединяване на водачи от F1 в създаването на коли датира от няколко десетилетия.

Участието на тима от Формула 1 се простира надалеч оттатък слагането на Фернандо Алонсо на седалката и изпращането му на обиколка на Силвърстоун.

Aston Martin разкри, че 90% от динамичните характерности на Valhalla и настройките на автомобила са направени цифрово на симулатора за шофиране на екипа на F1.

Само последната фаза на създаването ще бъде приключена в действителния свят, на пътя и пистата. Това не са елементарните симулатори за шофиране, които можете да закупите онлайн.

Те са задоволително точни, с цел да предскажат времето за обиколка на писта, като по този метод Даниел Рикиардо се върна на работа по-рано тази година.

2. Позиция за шофиране, която имитира автомобил от Формула 1

В допълнение към мнението на лидера и достъпа до симулатора, AMPT подава ръка и в региона на ергономията на кокпита. Позицията на седене е усъвършенствана по този начин, че да обезпечава равнище на ръководство на спортен автомобил.

Valhalla има подправен под, с цел да се увеличи позицията на стъпалата му. Седалката също може да се наклони под по-голям ъгъл, с цел да се получи позиция, сходна на тази в спортния автомобил AMR23.

Това е потребно по две аргументи. Първо, Aston Martin може да резервира линията на покрива допустимо най-ниска, което е от изгода за аеродинамиката, и второ, това усилва ангажираността на лидера.

Ако в миналото сте виждали позицията на седене в автомобил от Формула 1, ще знаете, че водачите работят съвсем в легнало състояние. Освен че тялото ви е ситуирано съвършено, с цел да се оправи с спомагателните G-сили, тази позиция на шофиране излага по-голяма част от тялото ви на автомобила, което значи, че ще усещате повече. 

Според Ferrari допирът е едно от най-важните взаимоотношения сред индивида и автомобила, по тази причина работи по патент, който да даде на дупето ви повече противоположна връзка. Aston извежда тази идея на напълно ново ниво.

3. Ground effect

Вече сме в ерата на турбохибридния автомобил с ground effect във Формула 1 и до момента четирима производители са се справили с тази задача: Сред тях са Red Bull и Aston Martin.

Aston може да се възползва освен от това, само че и от дизайна на Adrian Newey Valkyrie, който съгласно инженерите на Aston „ наподобява като болид от F1 изпод “.

Aston споделя, че „ бърз взор към долната част на AMR23 и долната част на Валкирия, където се генерира по-голямата част от притискащата мощ, демонстрира какъв брой доста технологии от F1 са вложени в новия суперавтомобил “.

Aston Martin не споделя фотоси на пода по явни аргументи, само че е ясно, че има шерване на философията сред двата автомобила.

Най-важната мисъл в аеродинамичния дизайн, която Aston Martin ползва, е да преглежда всяка част от екстериора като вероятен детайл, който може да сътвори притискаща мощ и да сведе до най-малко съпротивлението.

4. DRS начело и откъм гърба

Valhalla има шанс, че външният ѝ тип не е толкоз строго контролиран, колкото този на колите от Формула 1. Това значи, че тя може да има изцяло дейни аеродинамични детайли, което води до 600 кг притискаща мощ при 240 км/ч. И това е без да се слага голямо задно крило.

Valhalla може също по този начин непрекъснато да балансира количеството на прилепяне начело и откъм гърба или да го понижи оптимално за реализиране на оптималната скорост.

Valhalla има и прикрито предно крило, сходно на DRS, което може да понижи съпротивлението в отворено състояние или да генерира притискаща мощ директно пред предните колела.

Ъгълът на задното крило също може да се контролира според от това какво желае да направи лидерът с автомобила. То е оборудвано и с минидифузьори пред задните колела, предопределени да насочват още повече въздух под автомобила.

Може би най-важното от всичко е, че имате достъп до мозъка и инструментите на екипа на AMF1. Валхала е проектирана благодарение на същите изчислителна динамичност на флуидите (CFD) и проби в аеродинамичен тунел, с които разполага екипът от Формула 1.

5. Въглеродни нишки от клас F1

Aston Martin употребява въглеродни нишки от доста години, тъй че не може да научи нищо от екипа на F1, нали? В 999-те Валхала, които ще бъдат издигнати, ще се употребява монокок от въглеродни нишки, което също не е нова идея.

Но AMF1 може да научи отдела за шосейни коли на доста неща за сигурността. Достъпът до хардуера и софтуера на тима от Ф1 значи, че Aston Martin може да разпознава уязвимите места преди неизбежните хомологационни краш проби.

Aston твърди, че Valhalla ще има най-хубавите в класа си динамични и структурни характерности и изключителна сигурност.

Монококът, планиран и конструиран от AMPT, ще бъде извънредно здрав с помощта на горните и долните секции, формовани от въглеродни нишки, направени посредством патентована технология, употребяваща формоване посредством преместване на смола (RTM) и автоклавна технология, произхождаща от F1.

6. Хибридно задвижване

Въпреки че в началото Valhalla трябваше да употребява създаден от компанията V6, някогашният началник Тобиас Моерс наложи несъгласие в интерес на V8 от AMG. Но защото индивидът, проектирал 4,0-литровия V8 с две турбини, в този момент работи за Aston, той може да усъвършенства своето създание и в този момент се твърди, че този V8 е най-усъвършенстваният и най-високопроизводителен V8, инсталиран в миналото в Aston Martin.

Подобно на автомобила от Формула 1, в него са включени електрически мотори, като три е-мотора подкрепят задвижващия елемент в основаването на 998 конски сили.

За разлика от автомобила от Формула 1 обаче Valhalla е със задвижване на всички колела, като два електромотора обезпечават интензивно векторно систематизиране на въртящия миг на предния мост.

Първият първообраз на Valhalla ще се появи на пътя по-късно тази година, а автомобилът ще влезе в произвеждане през 2024 година Това е първата индикация за това какъв брой доста AMF1 е помогнала на Valhalla, тъй като нормално виждаме прототипи на коли най-малко две-три години преди действителното влизане на даден автомобил в произвеждане.

Тъй като по-голямата част от създаването е осъществена в симулатора, Valhalla може да стигне до щастливите си притежатели доста по-рано.

„ Знанията и опитът на личния състав на екипа на AMF1 в Aston Martin Performance Technologies, съчетани с уменията и ноу-хауто на нашите екипи за разработка на пътни коли, ни разрешиха да пренесем директните знания от Формула 1 в създаването на спортни коли “, споделя Карло Дела Каза, шеф на отдела за продуктово развиване на Aston Martin. 

„ Нашата цел за Valhalla е да произведем суперавтомобил, който да сложи най-хубавите в класа си стандарти за performance, динамичност и наслаждение от шофирането.

Valhalla ще употребява дейни технологии, с цел да понижи разликата сред „ джентълменския водач “ и професионалния подобен на пистата. Откритият достъп до знанията в екипа на AMF1 е голямо преимущество за нас, до момента в който създаваме този необикновен автомобил. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР