Астероид с впечатляващи размери може да се блъсне в Земята

...
Астероид с впечатляващи размери може да се блъсне в Земята
Коментари Харесай

Огромен астероид лети към нас и НАСА вече планира унищожаването му

Астероид с впечатляващи размери може да се блъсне в Земята през 2135 година и НАСА се готви да го унищожи.

Става дума за метеорита Бену, който е с диаметър от 500 метра и обикаля към Слънцето със скорост от 101 388 километра в час. Той може да се види на всеки 6 години, а съгласно изчисленията на учените има възможност от 1:2 700 да удари планетата ни след 117 години, когато той ще премине сред Земята и Луната.

Макар от НАСА да не имат вяра, че съществува сериозна опасност за Земята, учените не могат да изключат тази възможност, защото траекторията на галактическия обект може да се промени.

„ Преминаването на Бену сред планетата ни и естествения ѝ сателит може да промени орбитата му и да го насочи право към Земята”, споделя професор Данте Лаурета от Университета в Аризона, който дава отговор за изследователската задача OSIRIS-REx, почнала през 2016 година

Тъй като не желаят да оставят нещата в ръцете на случайността, учените са разгледали два разновидността за унищожаването на големия метеорит.

Ядрени бойни глави

Първият от обсъжданите разновидности е за употребяваното на нуклеарно оръжие. Предложението, оповестено в списание Acta Astronautica, включва серия от 8-тонни ракети, носещи нуклеарни бойни глави. Ракетите би трябвало да са в положение да изместят метеорита от настоящия му курс и по този метод да спасят Земята от възможния разрушителен конфликт. Такъв удар по Бену обаче, може да аргументи различен застрашителен сюжет. Ако нуклеарните ракети ударят метеорита ще се отприщи кинетична сила, еквивалентна на тази на 1450 мегатона — към 80 000 пъти по-мощна от бомбата, пусната над Хирошима.

Тази сила би могла да сътвори кратер с ширина към 3 километра в кората на нашата планета. Пожарите, които ще избухнат след удара ще са с подобен мащаб, че няма да е допустимо да бъдат овладени и ще унищожат голяма територия. В същото време отломките на разрушения метеорит ще стартират да обикалят към земята, а небето ще се покрие с прахуляк и сажди, които ще скрият слънцето за известно време. Без подозрение след използването на този вид за заличаването на Бену човечеството ще оцелее, само че ориста на цивилизацията е напълно различен въпрос.

Проектът Hammer

Друг вид за спасяването на Земята е планът Hammer, който се създава от Американската държавна галактическа организация (НАСА), Националната администрация за нуклеарна сигурност и още две американски държавни организации към Министерството на енергетиката. Проектът има за цел да бъде изстрелян летателен уред с маса 8,8 тона, наименуван "Импактор ", който да се забие в Бену.

"Тъй като метеоритът е дребен, и в случай че разполагаме с задоволително време, можем да променим траекторията му благодарение на "Импактор ", само че в случай че би трябвало да бързаме, ще използваме нуклеарно оръжие ", споделя физикът Дейвид Дърборн.

"Не можете в никакъв случай да бъдете сигурни дали метеоритите ще се придържат до траекторията, която сте пресметнали, защото може да не съумеете да вземете поради фактори като слънчеви ветрове и гравитационното поле на Юпитер, а има и още доста рискови метеорити, които не сме разкрили ", споделя ученият и прибавя, че точно за това е планът "Hammer " е почнал.

Изследователски екип от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (LLNL) трескаво се пробва да пресметна какво е належащо, с цел да се разбие буца от скали и лед с маса 79 милиарда кг. И въпреки отговорът на това уравнение да е доста условен, учените са пресметнали, че удар с 9-метров снаряд, тежащ към 8,8 тона, може да отклони обект с диаметър 90 метра с към 1,4 радиуса на Земята. Ефектът от удара обаче, няма да промени траекторията на метеорита на мига. Това ще отнеме почти 10 години.

И макар че планът към този момент е в ход, не е ясно дали ще бъде приключен, защото се прави оценка на няколко милиарда $, а разноските за основаването на всяка една от тези бойни глави — Delta Heavy IV към момента се пресмята. Но учените са безапелационни, че колкото повече чакаме, толкоз повече ракети от този вид ще са нужни за отклоняването на Бену.

През 2016 година галактическият уред OSIRIS-REx се насочи на задача към метеорита Бену, с цел да събере и върне назад на Земята няколко кг скъпи мостри. По проект апаратът би трябвало да доближи своята цел през септември тази година, да събере нужните проби и да картографира скалата за 2 години, след което да се насочи назад към дома. Той би трябвало да се завърне на Земята през 2023 година

Американската галактическа организация избра точно този метеорит за проучването си въз основата на три съществени критерия: досегаемост, размер и състав.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР