Астероид с размерите на малък камион ще профучи покрай Земята

...
Астероид с размерите на малък камион ще профучи покрай Земята
Коментари Харесай

Астероид ще премине опасно близо до Земята тази нощ

Астероид с размерите на дребен камион ще профучи около Земята в четвъртък вечерта при една от най-близките сходни срещи, регистрирани в миналото, съобщи АП.

Американската галактическа организация НАСА прецизира, че въпреки и да се разминава „ на косъм “, метеоритът няма късмет да удари Земята.

Дори в случай че галактическата канара се приближи доста по-близо, учените оповестяват, че по-голямата част от нея ще изгори в атмосферата, като някои от по-големите части евентуално ще паднат като астероиди.

Системата на НАСА за оценка на заплахата от конфликт със Земята, наречена „ Скаут “, бързо отхвърли опцията за удар, сподели нейният разработчик Давиде Фарнокия, инженер в Лабораторията за реактивно придвижване (ЛРД) в Пасадена, Калифорния.

„ Всъщност, това е едно от най-близките разминавания с извънземно небесно тяло, регистрирани в миналото “, сподели Фарнокия в изказване.

Открит в събота, метеоритът, прочут като 2023 BU, е с диаметър сред 3,5 метра и 8,5 метра. Той беше видян за първи път от Генадий Борисов - същия астроном дилетант в Крим, който откри междузвездна комета през 2019 година В рамките на няколко дни бяха направени десетки наблюдения от астрономи по целия свят, което им разреши да уточняват орбитата на метеорита.

Траекторията на метеорита ще бъде фрапантно изменена от гравитацията на Земята, откакто той профучи край нея. Вместо да обикаля Слънцето на всеки 359 дни, той ще стартира да се движи в овална орбита с дълготрайност 425 дни, прецизираха от НАСА.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР