Астероид е кръстен на българския астроном д-р Росита Кокотанекова, която

...
Астероид е кръстен на българския астроном д-р Росита Кокотанекова, която
Коментари Харесай

Астероид носи името на хасковлийка

Астероид е кръстен на българския астроном доктор Росита Кокотанекова, която е хасковлийка.

6-метровото парче канара (и може би малко лед), обикалящо в Главния астероиден пояс сред Марс и Юпитер, към този момент носи името (42772) Kokotanekova! С това самопризнание интернационалната конференция Asteroids, Comets, Meteors (ACM) отличава учени, които имат огромен принос за проучването на дребни тела в Слънчевата система, заяви

Д-р Росита Кокотанекова е приключила Природо-математическата гимназия в Хасково. Кокотанекови са извества фамилия астрономи. Д-р Кокотанекова е част от българския народен тим по астрономия през 2004 и 2005 година и взе участие на интернационалните олимпиади. След това продължава образованието си в университета Jacobs в Бремен, прави специализация в Харвард-Смитсониан център и докторантура по Изучаване на Слънчевата система към Института Макс Планк в Германия. В момента тя работи към Южната европейска обсерватория (ESO).

Признанието, което доктор Росита Кокотанекова получава, е за работата й по проучване на повърхностните характерности на комети, транснептунови обекти и други дребни тела на Слънчевата система, употребявайки наземна фотометрия.

На всеки три години по време на една от най-големите интернационалните конференции по астрономия Asteroids, Comets, Meteors се афишира лист от метеорити, които са кръстени на учени, допринасящи за проучването на дребни тела в Слънчевата система.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР