Астероид 2010NY65 с размерите на 2 футболни игрища ще прелети

...
Астероид 2010NY65 с размерите на 2 футболни игрища ще прелети
Коментари Харесай

Към Земята лети астероид с размерите на две футболни игрища

Астероид 2010NY65 с размерите на 2 футболни стадиони ще прелети покрай Земята на 25 юни. За първи път галактическото тяло е намерено през 2010 година

На уеб страницата на Центъра за проучване на близки до Земята обекти CEOS НАСА афишира, че метеоритът не съставлява опасност за Земята.

Астероид +441987 лети със скорост 13,35 км/сек. Орбиталният интервал е 3 685 земни дни. Той ще се приближи до Земята, като най-късото разстояние сред тях ще е 5,8 милиона км. Това е 15 пъти повече от дистанцията сред Луната и нашата планета.

Астероид с почти същия размер към този момент мина около Земята през февруари 2020 година Това бе XU6 с размер 213 метра. Най-близкото разстояние до нашата планета бе 4 милиона км.

Астрономите деликатно следят галактическото пространство и от години наблюдават траекториите на разнообразни галактически тела. Желаещите могат да видят астероида през телескоп на 25 юни. На уеб страницата на НАСА са посочени координатите, на които ще може да се следи явлението.

В НАСА даже имат протокол за деяние при положение, че астероидът съставлява опасност за Земята. Малките астероиди, които навлизат в земната атмосфера, изгарят в нея. Това е естествена защитна функционалност на планетата, която работи от милиони години.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР