Асоциацията за защита на потребителите поиска оставката на ръководството на

...
Асоциацията за защита на потребителите поиска оставката на ръководството на
Коментари Харесай

Искат незабавна оставка на председателя на КРС Иван Димитров

Асоциацията за отбрана на потребителите изиска оставката на управлението на Комисията за контролиране на известията (КРС), отпред с нейния ръководител Иван Димитров. Причината - проблемите със системата за ранно уведомяване BG-ALERT при огненото злополучие в село Воден.

Ето и цялостната позиция на асоциацията:

Асоциацията за отбрана на потребителите е потресена от бездействието на Комисията за контролиране на известията по време на огнения пъкъл в село Воден, оповестиха те. " Това слага разумния въпрос дали не би трябвало да има оставки на нейното управление.

От КРС, които първи би трябвало да знаят за какво системата BG-ALERT във Воден не се е задействала, са чакали да минат цели 12 дни от огнената буря и тогава са изпратили имейл на мобилните оператори да ги питат къде имат обсег в региона ", показват от асоциацията в известие до медиите. 

" Пожарът във Воден от 17 юли 2024 година засегна 35 къщи, от които 15 изгоряха изцяло. По публични данни са унищожени още 53 000 декара сухи треви и 3000 декара горски масиви. Въпреки мащаба на това злополучие, хората от селото не получиха предизвестие по телефона, а вместо това камбаната на църквата бие за идващия смут ", разяснява Пейо Майорски, ръководител на АЗП.

Комисията по превоз в Народното събрание зададе въпроса - за какво във Воден не е проработила системата за уведомяване. Те се обърнаха към ръководителя на КРС Иван Димитров да изясни какъв е казусът със системата BG-ALERT и за какво в този сюблимен миг тя не е работила, а се е наложило църквата с камбаната да вади хората от обитаемоте места.

Димитров най-нагло отговоря, че " системата не е единствената, която би трябвало да се употребява. В България има и сиренна система, която чуваме и на 2-ри юни. Църквата има камбани, които може да задейства по метод, по който могат да си го разрешат ".

" Във века на връзките, когато цяла Европа при спешни обстановки предизвестява популацията със известия по мобилните телефони, в България бият камбани. Явно сме с век обратно ", разяснява Пейо Майорски.

Освен това от съвещанието на транспортната комисия стана ясно, че никой от село Воден не е получил уведомление от BG-ALERT, тъй като просто никой се е е опитал да го изпрати. Въпреки че управлението на КРС е с изминал мандат още през предходната година, той продължава да е отпред на регулатора. Поради несправяне със отговорностите, от Асоциацията за отбрана на потребителите настояваме за оставка на управлението на КРС.

Напомняме, че регулаторите би трябвало за пазят правата на потребителите, а в тази ситуация и с Воден - живота на хората!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР