Асоциацията за защита на потребителите настоява за провеждане на разследване

...
Асоциацията за защита на потребителите настоява за провеждане на разследване
Коментари Харесай

Мафия! Млечни босове дерат народа в картел с хипермаркетите

Асоциацията за отбрана на потребителите упорства за осъществяване на следствие на млечните босове и огромните търговски вериги, обвързвано със подозрения в картелна договореност за повишение на цените на млякото и млечните артикули. Организацията приканва Комисията за защита на конкуренцията също да стартира инспекции, както и Министерството на земеделието и храните, Българската организация по сигурност на храните и Комисията за отбрана на потребителите да изпълнят своите функционалности по надзор.

Председателят на асоциацията, Пейо Майорски, изяснява, че налице са съответни данни, които демонстрират необясними аномалии в цените на суровото мляко и млечните артикули. В доста елементи на България изкупната цена на суровото мляко е извънредно ниска, до момента в който магазинните цени на прясното мляко и млечните артикули са доста по-високи.

Асоциацията цитира и изследване на Европейската комисия, което сигнализира, че България е измежду страните в Европейски Съюз с доста ниски изкупни цени на суровото мляко. Докато междинната цена на суровото мляко в Европейски Съюз през юни е била 41,15 евроцента за литър, което е седмата най-ниска стойност, у нас положението на пазара е много по-различно.

Наред с това, цените на маслото и сухите млечни артикули в Европейски Съюз са намалели, само че този наклонност не се отразява на цените в родното произвеждане. Например, цените на киселото мляко са нарастнали, което може да се сътвори усещането за липса на конкуренция на пазара.

Според Асоциацията за отбрана на потребителите, тези обстоятелства поддържат нуждата от задълбочено следствие на вероятни изкривявания на пазара и картелни сделки измежду млечните производители и комерсиалните вериги. Въпреки че цените на горивата и електричеството са намалели, цените на млякото и млечните артикули не престават да стоят високи, което провокира угриженост и учредения за картел и далавера.

Източник: narod.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР