Асоциацията на пострадалите от катастрофи са обжалвали пред Върховния административен

...
Асоциацията на пострадалите от катастрофи са обжалвали пред Върховния административен
Коментари Харесай

Асоциацията на пострадалите от катастрофи обжалва решенията на Сандов за спиране на „Струма“

Асоциацията на потърпевшите от произшествия са обжалвали пред Върховния административен съд двете решения на някогашния министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с които той приключи процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда (Оценка за влияние на околната среда) за създаване на Автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. По информация от АПИ и те са обжалвали решенията, написа уеб сайтът „Еко Новини“.

В жалбите заповедите на Сандов са избрани като несъответстващи със закона и неприемливи поради основни нарушавания на административните разпореждания и законовите условия. Иска се оповестяването им за оскъдни.

В претекстовете към жалбите се споделя още, че оспорените решения на някогашния вицепремиер по климата са неразбираеми, неточни и съдържат взаимно изключващи се обстоятелства и причини. Изготвени са преждевременно и в несъгласие с Наредбата за осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда.

Според тях са нарушени и вътрешните процедури на Министерството на околната среда и водите при издаването им.

Жалбите против решенията на Сандов стопират тяхното осъществяване – досега, в който съдът излезе с решение, те не могат да влязат в действие. Обжалването е двуинстанционно, а решение ще има минимум след година, най-вероятно повече.

Съществува и друга опция, при която построяването на Автомагистрала „Струма“ ще може да продължи, и да бъде стартирана до май 2023 година, когато изтича настоящият Оценка на въздействието върху околната среда.

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова може да анулира решенията на Сандов, с цел да продължат процедурите за създаване на автомагистралата през Кресненското дефиле. Това би избавило плана от закъснение, като специалисти считат, че в случай че това не бъде направено, то автомагистралата преди 2030 година няма по какъв начин да бъде приключена. А това значи, че България ще би трябвало да връща 1.6 милиарда лв. на Брюксел поради незавършването на автомагистралата до 2027 година, пишат още от „Еко Новини“.

Вчера Карамфилова също призна, че заповедите на Сандов за „Струма“ може да се окажат противозаконни и не са били съгласувани с способените дирекции в министерството. Но остави тази преценка на съда.

Карамфилова удостовери и обяснението на АПИ – че Оценка на въздействието върху околната среда не е била осъществена по отношение на характерни цели и ограничения за опазването на околната среда, защото те не са били направени и има наказателна процедура за това. През 2020 година е било предоставено външно осъществяване за правенето на цели, Европейска комисия даже ни спомага с спомагателни специалисти, само че все пак не е реализиран прогрес.

„Определянето на задачите е от главно значение и това ще е определящо за развиването на пътя. В момента има качени за публично разискване създадените цели, има десетки мнения по тях и допустимо най-бързо те би трябвало да се прегледат, да се одобрят задачите и по-късно дружно с Министерство на регионалното развитие да начертаем явен и резистентен проект за действие“, съобщи Карамфилова.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР