Асоциацията на планинските водачи в България – Планини и хора“,

...
Асоциацията на планинските водачи в България – Планини и хора“,
Коментари Харесай

Още една асоциация поиска смяната на министър Динкова при ротацията

Асоциацията на планинските водачи в България – „ Планини и хора “, също изиска промяната на министъра на туризма Зарица Динкова при ротацията. „ Министър Динкова има слаб интерес към туризма, който ние желаем с насърчаването на профилираните форми и развиването на резистентен туризъм. Затова е по-добре има нов министър след ротацията “, съобщи в изявление пред TravelNews Любомир Попйорданов, ръководител на организацията. Той беше консултант по туризма на Кирил Петков, когато беше министър – ръководител. Освен това е член на „ Продължаваме промяната “ и някогашен народен представител от партията.

Според Попйорданов в туризма не се извършва държавната стратегия точно за развиване на устойчивия туризъм и насърчаването на профилираните форми. С отпуснатите 5 млн. лева от министър Динкова на черноморските общини действително се подкрепят единствено летния туризъм и огромните бизнеси. Това е отвън концепциите на „ Продължаваме промяната “ и действително се продължава активността от времето на ГЕРБ и някогашния министър тогава Николина Ангелкова, която работеше единствено с огромния бизнес, акцентира Любомир Попйорданов. Според него би трябвало да бъдат подпомагани дребните общини и бизнеси за развиването на туризма. Затова и България е в дъното на дестинациите на Балканите и в Европа и към момента не е възстановила своя бранш.

По думите му във всички министерства се реализират промени и промени в закони. Докато Министерството на туризма няма такива, даже няма спор за поправяне на Закона за туризма, който е стар. Същото се отнася и за националната тактика за развиване на туризма.

Други огромни сдружения на хотелиерите, туроператорите и ресторантьорите към този момент упорстват за срещи с премиера акад. Николай Денков и бъдещият подобен след ротацията – Мария Габриел. „ Категорично Зарица Динкова не би трябвало да остава на поста министър на туризма. До момента за 9 месеца тя сподели, че нищо не прави, с изключение на някакви безмислени срещи, които остават без резултат. По никакъв метод не откликва на проблемите на бизнеса “, съобщи пред TravelNews проф. Георги Рачев, който има туроператорска компания и е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите организации. Според него тя е надалеч от бизнеса и не схваща нищо от туризъм. Освен това секторът продължава да не е приоритет на страната и това си проличава от дейностите на министъра и изобщо на цялото държавно управление. Единствено България в Европа не е възвърнала равнищата на туристите и приходите от туризъм на равнищата от преди пандемията.

Подобна позиция изрази и Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ). „ И със Зарица Динкова, и без нея, нищо не се прави и случва. Искаме човек, който да пристигна и да желае да работи, с цел да взема решение проблемите на сектора “, разгласи тя. Илиева акцентира, че към момента няма гаранционен фонд за туроператорите, а изобщо пък не се работи по нов закон за туризма.

Ресторантьорите обаче са изрично срещу тя да продължи да извършва функционалностите на министър на туризма и събират поддръжка за обща позиция на целия бранш. „ Загубихме едни 9 месеца със Зарица Динкова. Нищо не направи за туристическия отрасъл, а с нас ресторантьорите изрично няма разговор “, съобщи пред TravelNews Ричард Алибегов, ръководител на Българска асоциация на заведенията. Според него би трябвало да бъде комплициран човек от сектора за министър, който да работи с всички организации. „ Зарица Динкова направи разделяне в бранша. Тя ни дели на комфортни и неуместни, като доближените даже получават пари от Министерството на туризма. Категорично с ресторантьорите не работи “, акцентира още Алибегов.

Председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков също разяснява, че общуването на бизнеса с министъра е доста мъчно и не се вниква в проблематиката. „ Никакво предпочитание за поддръжка на бизнеса и прозрение в неговата проблематика. Няма никакво другарство с сектора, а единствено с избрани сдружения, които не подлагат на критика министъра “, уточни той. „ Реално за целия интервал досега не свърши нищо значително, с което да се похвали, като се изключи раздадените 5 млн. лева по програмата за партньорство сред министерството, общините и огромните туроператори. Резултът обаче ще го забележим по-късно през тази година и дали програмата е ефикасна “, изясни Кичуков. Според него през предишния летен сезон Динкова не е защитила съответно българския туризъм по време на хибридните офанзиви против Българското Черноморие в резултат на взривяването на язовир „ Нова Каховка “ в Украйна. Намесата е била закъсняла и се е появила чак след изказването на Министерството на околната среда и водите. По рекламата и марката на България не е направено нищо ново и съответно. По щандовете на България по време на интернационалните туристически изложби в чужбина се популяризират общини, което като реклама има стойност, само че като краен резултат е кръгла нула, акцентира Кичуков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР