Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесе в Комисията

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесе в Комисията
Коментари Харесай

Бизнес съюзите искат проверка дали АЕЦ "Козлодуй" и "Марица изток 2" надуват цената на тока

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесе в Комисията за защита на конкуренцията сигнал за повишаването на електрическата енергия при търговията на едро, заяви пресцентърът на Българската стопанска камара. Четирите организации упорстват регулаторът да стартира следствие на нарушаване на разпоредбите за конкуренция.

В сигнала се показва, че главните снабдители на електрическа енергия на свободния пазар в страната са държавните АЕЦ Козлодуй ЕАД и Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ЕАД, които обезпечават към 54% от годишното произвеждане на електрическа енергия в България и преобладават производството на електрическа енергия за свободния пазар с дял от към 92%.

За първите девет месеца на 2017 година двете централи осъществят над 70% (или 9.94 ТВтч) от създадената от тях електрическа енергия през своите онлайн електронни платформи, а през Българската самостоятелна енергийна борса ЕАД (БНЕБ) продават 4.16 ТВтч. При това, за същия интервал междинната цена, реализирана на личните им платформи, е 64.10 лева./МВтч, до момента в който междинната им цена през БНЕБ е 78.48 лева./МВтч.

" Вероятно координираното държание на двете централи при оповестените начални цени по обособените тръжни процедури резултира до стойности на коефициентите за брутна доходност на приходите от продажби на електрическа енергия доста надвишаващи положителните практики ", се споделя в сигнала на работодателските съюзи.

" Значителни размери бяха търгувани към избрани търговци при неразбираеми условия, обезпечаващи непазарни преимущества по отношение на останалите участници. Вероятно е да са сключвани анекси по към този момент контрактувани продажби през онлайн електронните платформи на АЕЦ и Топлоелектрическа централа Марица изток 2, с които да са предоговаряни условия, в това число размери, възможни отклонения, периоди. Естествено, сключването на анекси не се записва на електронната платформа и не може да стане обществено притежание, което значи, че всичко изброено би било непазарно конкурентно преимущество за съответния покупател, страна по договора/анекса ", се споделя в жалбата. Целия й текст четете тук.

Работодателскитя съюзи я внасят откакто министърът не енергетиката Теменужка Петкова ги прикани в поредност изявленията да сезират антимонополния регулатор, в случай че имат данни за картелни съглашения на този пазар.

Жалбата е подадена от името на Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР