Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) със съжаление констатира

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) със съжаление констатира
Коментари Харесай

Работодателите против наливане на пари в сектор „Сигурност”

„ Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) със страдание установи следващото прегъване на изпълнителната власт у нас пред натиска от страна на синдикатите. На единадесетия ден от осъществяването на бюджета, обществено беше обещано заричане за неговото инспектиране в интерес на 100 милиона лв. спомагателни разноски в бранш „ Сигурност “. Това е повече от смущаващо ”, се показва в позиция на АОБР, изпратена до медиите.

„ Година след година всички следим непрекъснатия напън за увеличение на разноските за бранш „ Сигурност ”. Пак година след година ние НЕ виждаме възстановяване на чувството на жителите за гаранции за личната им сигурност или за отбраната на тяхното имущество. Сектор „ Сигурност “ и, по-специално – Министерство на вътрешните работи, си остават НЕреформирани и „ свръхнаселени “. Едновременно с това, обещаната предварителна защита на престъпността остава на ниско равнище, а разкриваемостта не бележи растеж ”, показва работодателската организация.

„ За следващ път подсещаме, че действителната стопанска система е принудена да устоя, нагледно казано, още едно Министерство на вътрешните работи в лицето на частните охранителни компании, които охраняват собствеността на предприятията. И преди, и в този момент, по абсурден метод, частните охранители се оправят по-добре със дилемите си при доста по-ниско възнаграждение на чиновниците им, които въобще нямат привилегиите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи ”, написа още в причините.

„ България е преди всичко в Европейски Съюз по дял на разноските за сигурност в държавния бюджет. През 2016 година, България задели за потребностите на сигурността цели 7 на 100 от държавния бюджет, при приблизително за Европейски Съюз – 3,7 на 100. В този смисъл, бранш „ Сигурност “ не е „ недофинансиран “, а е „ свръхфинансиран “. Проблемът е, че статистиките на престъпността и на разкриваемостта на закононарушенията демонстрират, че средствата, които са вложени в този бранш, НЕ се употребяват дейно. Разходите за сигурността на този стадий се нуждаят не от повишение, а от преосмисляне на метода им на харчене..

„ Всъщност, доста от обстоятелствата, излагани от полицейските синдикати, удостоверяват тъкмо тезата за безразсъдно и неефективно консумиране на средствата от бюджета на Министерство на вътрешните работи. АОБР изрично стои зад честните служители на реда, които желаят коренно усъвършенстване в системата на Министерство на вътрешните работи и безкомпромисна битка с престъпността. Ние знаем, че те имат редица учредения за неодобрение – най-много, когато става дума за екипирането им, за неясноти и неяснота при осъществяване на публични поръчки, след които, съгласно изказванията и на редови служители на реда и на синдикални водачи, персоналният състав в Министерство на вътрешните работи получава униформи, които си сменят цвета при пране и обувки с рекордно къс период на валидност ”, допълват от АОБР.

Асоциуяцията остава зад досегашната си теза, че е нужна оптимизация на разноските в Министерство на вътрешните работи, включително – внезапно редуциране на чиновническите длъжности,  за сметка на повишение на заплатите на хората, които работят „ на терен ” – очи в очи с престъпната престъпност. Това е голям запас за повишение на броя на хората, които работят на терен, за нарастване на заплатите им и за внезапно възстановяване на техническата им осигуреност.

Членовете на АОБР са надалеч от илюзията, че сходна цел е елементарно постижима. Свидетели сме на това, че доста по-скромни (за да не ги назовем козметични) промени срещнаха гневна опозиция.

„ По тази причина, ние се обръщаме към изпълнителната власт, към парламентарното болшинство и към опозицията в Народното събрание, с апел да проявят държавнически метод, храброст и политическа воля. Призоваваме изпълнителната и законодателната власт да застанат зад нуждата от радикална промяна и да не употребяват дебатите към бранш „ Сигурност “ за политическа игра на дребно. Трябва да се даде късмет на тези, които желаят действително да работят за сигурността на жителите и за спазването на вътрешния ред, и да се пресече паразитирането върху системата за сигурност в страната. Проблемите на сигурността би трябвало да се вземат решение с разум и сърце, а не с безсмислено наливане на средства без обвързване за промени, ориентирани към успеваемост ”, написа още в позицията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР