Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска отмяна на

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска отмяна на
Коментари Харесай

Асоциацията на работодателите поиска отмяна на класовете за прослужени години

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изиска анулация на спомагателното трудово заплащане за добит трудов стаж и професионален опит, известно като класове за прослужени години. Това оповестиха на конференция представители на асоциацията, измежду които и ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен ръководител на АОБР Васил Велев, оповестява Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че с преструктуриране на работната заплата и отпадането на спомагателното заплащане за прослужено време ще се даде опция за равнопоставеност на служащите и чиновниците. По този метод щяло да се преодолее дискриминационното разграничение сред държавните чиновници, за които такава смяна е в действие от години.

От асоциацията акцентират, че след отпадането на класа за прослужено време ще се преодолее и голословното разграничение във възнаграждението на лица, извършващи една и съща активност, само че с друга дълготрайност трудов стаж.

Според Васил Велев анулацията на спомагателното трудово заплащане за добит трудов стаж и професионален опит няма да ограничи права на лицата, тъй като размерът на получаваното от тях заплащане няма да бъде понижено. Той добави, че анулацията на класа ще сътвори опция за връщане на трудовия пазар на служащи и чиновници.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев съобщи от своя страна, че поддържа всички оферти на АОБР. Той сподели, че се предлага " едно доста джентълменско решение - всичко, което се заплаща, в това число класовете за прослужено време, да се трансформира в работна заплата ". Според него по този метод никой няма да бъде ощетен.

От АОБР се оповестиха и за анулация на праговете за най-малък застрахователен приход. Те оферират да отпадне един от членовете на Кодекса за обществено обезпечаване, регламентиращ определянето на минималния застрахователен приход по длъжности и стопански действия.

Идеята на работодателските съюзи да отпаднат надбавките за прослужено време в началото беше подкрепена и от вицепремиера Валери Симеонов, който е и ръководител на Националния съвет за тристранно съдействие. Информацията за тази среща провокира бурна реакция от синдикатите. Те съумяха да си провеждат среща със Симеонов и премиера Бойко Борисов, след която вицепремиерът съобщи, че е направил неточност, като е изказал персонално мнение за отпадането на класовете за прослужени години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР